![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 14.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
używacie jakiś narzedzi do modelowania graficznego apliacji np UML, sa do tego jakies zgrabne aplikacje , optymalnie plugin do elipse - cos jest ale pytam czy funkcjonalne to jest,
Optymalnie wyobrazam sobie to tak ze rozrysowuje aplikacje i otrzmuje gotoe pliki zklasami i zaczatkami funkcji tak to mniej wiecej dziala ? pozd grek |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Wydaje mi się nie podoba pomysł generowania kodu z UML, ale to indywidualna sprawa każdego programisty. Natomiast pomysł generowania diagramu z kodu jest o tyle bez sensu, że własnie diagram powinien być tworzony przed kodem. Oczywiście są sytuacje, gdzie takie narzędzie mogłoby się przydać.
DIA to fajny program - niekiedy ma problemy z wczytaniem projektu i nie wiem z czego to wynika ;| |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 487 Pomógł: 7 Dołączył: 7.01.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Natomiast pomysł generowania diagramu z kodu jest o tyle bez sensu, że własnie diagram powinien być tworzony przed kodem. Oczywiście są sytuacje, gdzie takie narzędzie mogłoby się przydać. Wybacz, ale bez sensu są takie niekonstruktywne wypowiedzi. Twierdzenie, że coś "powinno być", w tym przypadku, że diagram powinien być stworzony przed kodem, jest tak samo obowiązkowe jak głosowanie na PiS. Są różne sytuacje, kiedy diagramu się nie da stworzyć (ze wg na pośpiech). Sam mam też sytuacje, że tworzę diagram, kod. Po pewnym czasie dochodzą mi 3 klasy, które rozszeżają funkcjonalność powiedzmy.. wyszukiwarki. W takiej sytuacji jeśli chcę zaktualizować dokumentację muszę robić to ręcznie, mimo, że w kodzie są komentarze - taka sytuacja jest dopiero "bez sensu". A nie wspominam już o czymś takim jak wejście do projektu, który takiej dokumentacji nie posiada.. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 2.10.2025 - 19:26 |