![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zainstalowałem ostatnio najnowszego mysql'a i nie wiedzieć czemu w phpmyadminie pojawila sie nowa kolumna, we właściwościach / strukturze pola o nazwie "Metoda porównywania napisów", wszędzie o wartości "latin1_swedish_ci", nie mam pojęcia co to jest, a gdy chcę wpisać jakieś polskie znaki w phpmyadminie to zostają one zamienione na "?"
macie w ogole jakieś pojęcie jak to rozwiązać, bo ja nie! tak więc proszę o pomoc, ponieważ nie moge nic robić ze stroną ![]() wielkie dzięki -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 21.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Błędy chyba o których tu się mówi to głównie sprawka phpMyAdmina ? tak i nie... a właściwie nie... jest to głównie błąd przy upgradzie MySQL'a z wersji <= 4.0 na >=4.1, bo tu weszła nowa komórka w opisie tabeli, a właściwie dwie: charset i collate i tu się pojawia problem, bo o ile dla stron, które na to nie zwracają uwagi, to nawet dane zapisywane/odczytywane jako latin2, ale dla ustawienia tabeli latin1 działają normalnie... za to nowy phpmyadmin już te dane bierze pod uwagę i żeby w nim wszystko działało dane zapisane w bazie z typem ustawionych danych musi się zgadzać, inaczej nawet jeśli na stronie, która wykorzystuje tą bazę, wszystko jest ok - to w phpmyadminie (i przy eksporcie danych) będą krzaki jeśli baza była updatowana bez domyślnego ustawienia na latin2, trzeba wykonywać te kroki, które podałem (przynajmniej tak mi się wydaje), ewentualnie tak jak pisałem wcześniej (i co jest napisane w manualu) konwertować każdą komórkę bazy z latin1 na latin2 (albo do utf8, co jest teoretycznie przynajmniej, bardziej prawidłowe), ale koniecznie z międzykonwersją na binary/bob, bo inaczej pojawią się znaki zapytania i jeszcze jedno... to nie jest tylko wina phpmyadmina, jeśli kodowanie znaków w bazie nie zgadza się z faktycznie używanym, to nawet baza eksportowana przez mysqldumpa będzie miała krzaki i trzeba zrobić to samo co wyżej... P.S. oczywiście można napisać jakiś prosty skrypt konwertujący bazę z latin1 na latin2, czy utf8 z międzykonwersją... ja podałem po prostu kroki jakie trzeba wykonać ![]() P.P.S. jeszcze jedno... krzaki po eksporcie pojawiają się tylko jeśli dane w bazie != ustawieniu charset dla komórek/bazy, jeśli już poradzimy sobie z przekonwertowaniem bazy np. z latin1 na latin2, to po eksporcie dane będą poprawne, tyle, że w przypadku nowego phpmyadmina znaki będą zawsze w utf8 (ale mogę się mylić), przy mysqldumpie chyba można wybrać kodowanie... Ten post edytował WereWolf 26.08.2006, 18:31:22 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.06.2025 - 16:04 |