![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zainstalowałem ostatnio najnowszego mysql'a i nie wiedzieć czemu w phpmyadminie pojawila sie nowa kolumna, we właściwościach / strukturze pola o nazwie "Metoda porównywania napisów", wszędzie o wartości "latin1_swedish_ci", nie mam pojęcia co to jest, a gdy chcę wpisać jakieś polskie znaki w phpmyadminie to zostają one zamienione na "?"
macie w ogole jakieś pojęcie jak to rozwiązać, bo ja nie! tak więc proszę o pomoc, ponieważ nie moge nic robić ze stroną ![]() wielkie dzięki -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 168 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2005 Skąd: Bulowice nearby Wadowice (E), Oświęcim (W) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja wszystko (prawie) co się da mam na latin2:
(pma-282) jeżyk polski System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8) System porównań dla połączenia MySQL: latin2_bin Metoda porównywania napisów (baza): latin2_bin Metoda porównywania napisów (tabela): latin2_bin w pliku my.ini [mysql] i [mysqld] latin1 Wszystko jest ok dla skryptów w iso-8859-2 i wysłaniu zapytania "SET CHARSET latin2;" Problemy występują tylko dwa: 1. Po dodaniu czegoś w PMA wyświetla właśnie się tylko [Blob x bajtów]. Jeżeli zmienię pole do latin1_swedish_ci (jedynie gdy nie ma polskich znaków, inaczej mysql wywala błąd) to pma poprawnie wyświetla dane. 2. Nadal nie wiem jak eks/im ~portować dane z latin1_swedish_ci do latin2bin. Bo i tak nie wiem czy da rezultat zmienianie ręcznie każdego pola i tabeli dla forum phpBB. OT. Straszny fake z tymi kodowaniami. Mam pomysł nauczmy się wszyscy angielskiego i zlikwidujmy inne języki - a'la "Misie ratują przed ogonkami" ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 23:24 |