![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zastanwiam się na użyciem __autoload w moim nowy projekcie. Wiem, że na php pro jest wątek na temat optymalizacji __autoload, ale mi zależy na prostym rozwiązaniu bo i projekt jest mały w porywach do średniego.
zrobiłem coś takiego jak poniżej - proste, że aż boli, ale o to chodzi:
Jak widać rozwiązanie polega na wszytaniu wszystkich potencjalnych katalogów, w których znajdują się klasy php i następnie przeszukaniu ich w poszukiwaniu danej klasy. Docelowo w projekcie będzie jakieś +/- 200 klas w 8-10 katalogach. Czy to rozwiązanie jest "ok" czy raczej niezbyt racjonalne - chodzi oczywiście o wydajność. Nie wiem jaki jest koszt przeszukania kilku katalogów - może lepiej zrobić mniej katalogów? Co o tym myślicie. Dodam, że wolałbym uniknąć mapowania plików w tablicach itp - chodzi mi o bardzo proste i w miarę wydajne rozwiązanie. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 740 Pomógł: 15 Dołączył: 23.08.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@athabus - przy niewielkiej liczbie potencjalnych lokalizacji (najlepiej jednej) i malym projekcie to za duzej roznicy nie ma, jednak musisz sobie zdawac sprawe z tego, ze im wiecej podasz lokalizacji tym wiecej kazdorazowej niepotrzebnej pracy dla serwera. Moze zrob cos w rodzaju caschu. Pliki raz znalezione zapisuj w mapie i wyszukiwanie zaczynaj wlasnie od tej mapy, a jak dany plik nie znajduje sie w mapie lub podana jest bledna lokalizacja to przystepuj do przeszukiwania katalogow.
Tak na marginesie wspomne, ze z takiego jak ty masz rozwiazania skorzystali programisci Zenda we FrontControlerze, ktory poszczegolnych plikow z kontrolerami (klasami grupujacymi akcje) poszukuja wlasnie we wczesniej wskazanym katalogu. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 15:29 |