![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 8.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Od niedawna zaczalem interesowac sie MVC. Ale w dalszym ciagu nie wiem czy dobrze rozumuje istote MVC. Dlatego postanowilem napisac prosty (powtarzam, prosty, system) zeby sprawdzic czy ide w dobrym kierunku. Prosze o komentarze, jesli chodzi o sam schemat i istote wzorca MVC. Na poczatek przedstawie strukture katalogow: ./ - katalog glowny actions/ - katalog przechowujacy pliki .ini do wybranej akcji mozemy podac co ma zostac wykonane nastepnie configs/ - katalog z plikami konfiguracyjnymi - narazie nie uzyty controllers/ - katalog z kontrolerami - narazie tylko kontroler glowny models/ - katalog z plikami modeli views/ - katalog z plikami widokow index.php - plik glowny ktory uruchamia kontroler Zaczynamy od poczatku - kod kontrolera:
Zakladamy, ze uzytkownik wpisal: index.php?view=Users&action=addUser&userName=root kontroler laduje wiec model UsersMod:
i wykonuje w nim akcje zmianu danych, a poniewaz akcja addUser() posiada plik konfiguracjny z wywolaniem jako kolejnej akcji countUsers wywoluje kolejna akcje. No i pozostaje wyswietlenie widoku Users:
Co sadzicie o tym? Czy dobrze rozumuje istote MVC? Zapraszam do dyskusji... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 504 Pomógł: 2 Dołączył: 31.03.2006 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm, duzo dalo mi to do myslania, tymbardziej ze przed chwilka mialem rozmowe ze znajomym programujacym w Javie. Do tej pory myslalem ze model odpowiedzialny jest za cala logike i to on steruje wszystkim. Z tego co zrozumialem z Twojego postu, nie bede sie upieral ze dobrze, wychodzi na to ze tak naprawde akcja jest plikiem wykonywalnym, ktora steruje i dobiera sobie i widok i model, ktory jak sadze zajmuje sie tylko przechowywaniem danych (takie kontener na dane).
Mamy plik index.php i url index.php?akcja=viewUser&id=4 Plik index.php includuje plik akcje/viewUser.php a w tym pliku mamy to wszystko o czym wspomniales czyli tak naprawde na sztywno wpiety kod. 1. Zainicjowanie modelu/klasy User (tutaj wszystko sie wczytuje do wlasniciowsci obiektu); 2. Dodanie wlasciwosci User(username etc) do szablonu np smarty. 3. Display widok taki czy taki. Jesli user chce zmienic swoje dane to zmienia formularz klika submit ktory prowadzi do index.php?akcja=modifyUser&id=4 i tutaj 1. Akcja inicjalizuje model User. 2. Wrzuca do niego zmienne POST 3. Zapisuje wszystko z bazie danych 4. Robi forward(viewUser) ktory robi to co opisane wyzej. Jesli dobrze zrozumialem to mam dwa kolejne pytania. Jaka role ma w tym wszystkim kontroler ? Co on kontroluje. I co z obiektem User ktory po przekierowaniu z formularza zostal utworzony ponowanie z wszystkimi wlasciwosciami i zapisany. Czy po akcji modifyUser gdy wywoluje akcje viewUser mam ladowac dane do obiektu/modelu jeszcze raz ? Jak to rozwiazac ? EDIT Przeczytalem caly temat jeszcze z dwa razy i wyciagnalem troche dodatkowych informacji (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Moje pojmowanie wyglada teraz tak. Mamy request http://www.domena.pl/action=viewUser&userid=1. W pliki index.php mamy (pseudokod)
Kontroler narazie zostawie, moja akcja viewUser
Teraz widok
Czy to ogolnie ma jakis sens ? Ten post edytował thornag 23.08.2006, 23:14:33 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 23:24 |