![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 8.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Od niedawna zaczalem interesowac sie MVC. Ale w dalszym ciagu nie wiem czy dobrze rozumuje istote MVC. Dlatego postanowilem napisac prosty (powtarzam, prosty, system) zeby sprawdzic czy ide w dobrym kierunku. Prosze o komentarze, jesli chodzi o sam schemat i istote wzorca MVC. Na poczatek przedstawie strukture katalogow: ./ - katalog glowny actions/ - katalog przechowujacy pliki .ini do wybranej akcji mozemy podac co ma zostac wykonane nastepnie configs/ - katalog z plikami konfiguracyjnymi - narazie nie uzyty controllers/ - katalog z kontrolerami - narazie tylko kontroler glowny models/ - katalog z plikami modeli views/ - katalog z plikami widokow index.php - plik glowny ktory uruchamia kontroler Zaczynamy od poczatku - kod kontrolera:
Zakladamy, ze uzytkownik wpisal: index.php?view=Users&action=addUser&userName=root kontroler laduje wiec model UsersMod:
i wykonuje w nim akcje zmianu danych, a poniewaz akcja addUser() posiada plik konfiguracjny z wywolaniem jako kolejnej akcji countUsers wywoluje kolejna akcje. No i pozostaje wyswietlenie widoku Users:
Co sadzicie o tym? Czy dobrze rozumuje istote MVC? Zapraszam do dyskusji... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 504 Pomógł: 2 Dołączył: 31.03.2006 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak to wszystko miele i mam jeszcze kilka kolejnych pytan. Realizacja rejestrowania uzytkownika w frameworku opartym o wzorzec MVC. Kompletnie nie wiem z ktorej strony to ugryzc.
Dla przykladu. Zostaje wywolany URL http://www.domena.pl/view=RegistrationForm Kontroller laduje widok RegistrationForm, jako ze nie ma modelu ,kontroller laduje defaultowy model np index. W modelu index metoda np Perform jest pusta (musi zostac zaimplementowana gdyz chcialbym zeby model dziedziczyl po abstrakcyjnej klasie model). Kontroller laduje model, wywoluje pusta metode Perform modelu - nic sie nie zmienia. Kontroller wywoluje metode Display() - zostaje wyswietlony formularz rejestracyjny. Uzytkownik wypelnia formularz i klika w wyslij (walidacja po stronie przegladarki juz byla). I tutaj zaczynaja sie moje problemy. Jak to wyglada dalej ? Mam sobie obiekt Request i w nim moge przeprowadzic walidacje po stronie serwera. Ale jak to polaczyc dalej ? Akcja formularz powiedzmy wyglada tak. http://www.domena.pl/model=User&action=AddNewUser Kontroller laduje model User, i chce uruchomic akcje AddNewUser, i co dalej ?Ciagle potrzebuje walidacji bo nie wiem gdzie ja tutaj wcisnac, potrzebuje akcje w stylu User->setUsername($username), User->setAddress($address) itp, kiedy przelece przez wszystkie setCostam (powiedzmy ze walidacje ustawie w tych metodach), teraz musze wywolac Model->SaveUser() co powoduje zapisanie ustawionych pol do bazy danych. I teraz znow nie wiem co dalej, w tej akcji ustawic kolejna ktora ustawi widok na np RegistrationDone ? Same tutaj problemy, powiedzmy ze poczawszy od metody setUsername zawiera ona instrukcje zeby kolejna wywolac setEmail() ta znowu setAddress() itp. Ale co jesli bede chcial wykonac zwykla operacje zmiany Addressu, ktora normalnie wygladala by tak.
Jak sterowac takim dzialaniem za pomoca URL ? Gdzie tu wszedzie jest klasa Request ktora w gruncie rzeczy powstala u mnie po to zeby zajmowac sie calym I/O walidacja eskejpowaniem cytowaniem itp. Ogolnie jak mowie naczytalem sie sporo ale nie potrafie tego do kupy poskladac. Ten przyklad obslugi uzytkownika nurtuje mnie najbardziej, stad tez mam prosbe. Biorac pod uwage nastepujacy StoryBoard : Kod 1. Uzytkownik wchodzi na strone. Klika w "zarejestruj sie". Wypelnia formularz. Formularz nie zawiera bledow, uzytkownik widzi podziekowania. Uzytkownik jest na stronie glownej (zalogowany). Klika w profil. Chce zmienic swoj adres. 2. Uzytkownik wchodzi na strone. Klika w "zarejestruj sie". Wypelnia formularz. Formularz zawiera bledy, uzytkownik zostaje przekierowany na strone formularza(nie chodzi tutaj o informowanie co zrobil zle). Wypelnia jeszcze raz Co do mojej prosby, moglby mi ktos opisac jak takie cos zrealizowac ( nie chodzi mi o to zeby to ktos zaimplementowal (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) ), ogolnie taki Walkthrough na zasadzie: Uzytkownik jest na stornei glownej mamy URL kontroller robi to tamto. Pozniej jest na stronie ?view=form (czy cos) kontroller robi to i tamto. Wielkie dzieki za zainteresowanie. @Prph Raz jeszcze dzieki, w koncu lancuchy staly sie klarowne w teori (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 18:58 |