![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 19.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam problem, posiadam formularz i kod php zapisujacy dane do pliku txt. Chce zabezpiczeyc go przed tagami html, tak zeby po dodaniu komenta html nie zostal wyswietlony jako txt tylko po prostu usuniety. Probowalem juz przez rozne funkcje i znaczniki <xmp> i </xmp>, ale tutzaj z koleji tekst miedyz tymi znacznikami jest w brzydkiej czcionce i rozpycha strone (nie wiem dlaczego:|). Kod wyglada tak:
Jak uzyje funkcji ktora zamienia html na znaki, to wywala mi na stronei caly kod znajdujacy sie w $wpis. Chcialbym jeszcze zmienic miejsce dodania wpisu, skrypt dodaje wpis na sam dol pliku, jak ustawic go tak niech dodaje na sama gore? Prosze o jakies rady... NIE MAM POJECIA o php. PS szukam osoby do wspolpracy przy stronie www.miasto-glubczyce.info (php). Ten post edytował mThW 13.08.2006, 23:42:02 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 296 Pomógł: 0 Dołączył: 9.05.2002 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. do wyrzucania tagów jest funkcja strip_tags" title="Zobacz w manualu php" target="_manual
2. Nie wiem jaki sens ma formatowanie tekstu przed zapisaniem. To tylko niepotrzebnie zwiększa objętość pliku, a domyślam się, że format każdego wpisu jest taki sam...? Proponował bym raczej zapisać same dane, a sformatować przy wyświetlaniu, czyli zapisywać coś na kształt: Kod komentarz|IP|GG|mail|www|... ... pamiętaj, żeby pozbyć się znaków końca linii (/r/n). 3. Żeby zapisać dane do pliku na górę, musisz odczytać plik do tablicy. Wstawić na początek tablicy nowy wpis i potem całość zapisać. ... a najlepiej zainetersuj się SQL'em - to łatwiejsze i efektywniejsze, niż zabawa z plikami. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/cool.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 04:42 |