![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 800 Pomógł: 0 Dołączył: 26.11.2005 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
(....)
tiraeth: Temat wydzielony z "Wasze stanowiska pracy". Proszę tutaj kontynuować dyskusję na temat LCD i CRT. ~Turgon: Sorry, że Twój post też przeniosłem ale tak jakoś mi się zaznaczyło... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oj ja do tej pory używałem takiego monitorka Hansol - modelu dokładnie niestety nie pamiętam. Ile on dokładnie zużywał prądu też Ci nie powiem, ale pamiętam że miło się zaskoczyłem porównując ten parametr. (tak tak wiem że to nie argument).
Ale żeby nie było, to tu jest link do artykułu człowieka, który porównał wszystko mierząc prawdziwe zużycię prądu przez monitor podczas pracy - co prawda porównuje moniotry 17" z 15"LCD ale w sumie jest to uzasadnione bo to prawie ten sam rozmiar wychodzi. Artykuł jest o tyle ciekawy, że bazuje na faktycznych pomiarach (opisanych w podlinkowanym artykule) a nie wartościach z tabliczki. Myślę więc, że może być traktowany jako argument. Na koniec powiem tak - w tym artykule wniosek jest dość ciekawy, ale wiem, że różnie może być, każdy używa kompa inaczej, kupuje różnej klasy sprzęt itd. Faktem jest, że LCD zużywał mniej Energii niż CRT, a jak to wychodzi kwotowo, to już każdy sobie musi sam wyliczyć. No to zrobił się trochę mały OT na temat cen energii (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 18:55 |