Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Problem z baza, Nieakceptowany typ char(40)
kolumb

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam

Mam problem z moja baza danych. Nie moge ustawić typu kolumny char z 40 znakami. Typ jest automatycznie zmieniany na varchar(40) . Ogólnie char jest akceptowany tylko do 5 znaków. Nie wiecie czy to wina jakiegoś configu i jak to moge zmienić?

Mój serwer MySQL 3.23.58-max-debug

Pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
mhs

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Pewnie tak właśnie było we wcześniejszych wersjach (chociaż pewnie byłoby trzeba się dokładnie dowiedzieć
c kiedy zmieniło się tak). Przed chwilą za nim udzieliłem odpowiedzi na posta zrobiłem właśnie taki mały test i lekko się zdziwiłem, że mysql "poprawnie" się zachował, gdyż mając wczesniejsze przygody z tym problemem byłem pewnien, że również w chwili obecnej mysql tak się zachowa. No, ale od wersji 5.x troche rzeczy sie zmienilo (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) . Zrobiłem ten test tylko ze względu na to, że nie spodobało mi się to co napisał kolumb (ze mysql do 5 znakow tworzy char'a, a pozniej varchar). Wydawało mi się to trochę dziwne (chociaż kolumb pisze, że pracuje na wersji 3.23.xx, czyli jakby nie było trochę starej), ale być moze tak jest (sam jednak czegos takiego nigdy nie zauwazylem, aczkolwiek na tych wersjach bardzo krotko pracowalem).

@SongoQ Gdybym znalazl cos to jasne, ze sie tym podziele.

Pozdrawiam.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 26.12.2025 - 10:09