![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Tak sobie siedzę i myślę i wpadłem na taki temat.
Napisałem aplikację MyApp (nazwa zmyślona) - oczywiście php/SQL. Udostępniam jej demo na sieci i oferuję jej sprzedaż za cenę X zł. I teraz szukam sposobu, w jaki można by zabezpieczyć MyApp przed rozpowszechnianiem pakietu poza moja kontrolą. Poza stosowaniem np. MMCache lub ZendEncodera (itp) nic innego sensownego nie przychodzi mi do głowy. Powyższe rozwiażania niestey nie wchodzą w grę - jeśli MyApp sprzedam komuś, kto ją będzie chciał postawic np. na Lycosie, to wszystko zdechnie. Oczywisćie ufam userom i jełśi za coś zapłacili XX zł, to prawdopodobnie nie będą tym handlować dalej, ale.. temat do przemyśleń jest. Macie jakieś pomysły? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 475 Pomógł: 0 Dołączył: 1.04.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dużo szukałem w Internecie na temat programów zabezpieczających skrypty.
Sporo było darmowych skryptów, może faktycznie jakoś działały ale.. strasznie zwalniały pracę skryptu a w dodatku wystarczyło trochę się pomęczyć i można było znaleść w Internecie dekoder (ba! czasami skrypty były tak proste, że samemu można było odkodować..) - jak to mówią, dla chcącego nic trudnego. Następnie poprzeglądałem Internet w poszukiwaniu płatnych programów kodujących. Ceny były spore.. 150$ - 600$, więc dla kogoś kto używa tego "na jeden raz" na pewno się nie opłaca (chyba, że ma "biznes plan" i mu się zwróci ;-) ). Jedyne co słusznego zauważyłem to ionCube. Może wymaga funkcji dl() odblokowanej u usługodawcy, ale jestem pewny, ze jeżeli ten usługodawca otrzyma odpowiedni list i dba o swoich klientów udostępni odpowiednie funkcje (nawet dla jednego konta). Nie sprawdzałem Zend'a - wiem, że było sporo szumu gdy w Internecie zaczęły pojawiać się oferty gdzie odkodowują skrypty. Moje podsumowanie jest takie: za darmo nic ciekawego nie znajdziesz - a czasami opłaca się wydać "kilka" dolarów (ew. €) by spać spokojnie i.. zaskoczyć czymś klienta (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 00:36 |