![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 345 Pomógł: 3 Dołączył: 20.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, potrzebuję stworzyć zapytanie: przykładowo:
Mam 2 tablice : $kolumny, gdzie od indeksu 3 zaczynają się przedmioty ( a właściwie nazwy przedmiotów, ale także są to nazwy kolumn w tabeli z ocenami w bazie ). $nowe_oceny ( oceny przesłane przez formularz )gdzie również indeksowanie zaczyna się od 3, aby zachować zgodność z tablicą $kolumny. I teraz nie wiem jak automatycznie takie zapytanie jak wyżej wygenerować, chodzi tylko o siąg pomiędzy 1 przedmiotem a ostatnim. Liczba przedmiotów się zmienia, wiec musi to być generowane na podstawie tych tablic wyżej. Pomóżcie bo nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić :/ |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 345 Pomógł: 3 Dołączył: 20.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok, wiem już co i jak. Tylko mam kolejne pytanie.
Tabela oceny: Założmy ze skrypt bedzie dodawał oceny do tej tabeli w takiej formie: Kod ID | ID_ucznia | ID__Przedmiotu | Oceny Tego przedmiotu W szkole będzie 13-15 przedmiotów. Uczniów od 200 do 1000. Wiec będzie to 15 tysięcy krotek. Na moje oko to bardzo dużo. Czy jeżeli potem będę chciał pobrać te oceny, to zapytanie nie będzie trwało bardzo długo ? Trzeba będzie przeszukać 15 tysięcy wierszy. Ten post edytował Kreton 6.08.2006, 11:55:51 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 06:53 |