![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 800 Pomógł: 0 Dołączył: 26.11.2005 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
(....)
tiraeth: Temat wydzielony z "Wasze stanowiska pracy". Proszę tutaj kontynuować dyskusję na temat LCD i CRT. ~Turgon: Sorry, że Twój post też przeniosłem ale tak jakoś mi się zaznaczyło... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powiem tak: Ludzie, którzy zajmują się zawodowo/profesjonalnie grafiką (ci, których znam), twierdzą, że LCD z średniej półki cenowej nie będzie odzwierciedlał nigdy dobrze kolorów. Wydaje mi się, że odzwierciedlenie kolorów jest kwestią istotną przy pracy grafika.
Używam LCD i w wariancie wyjściowym kolory są... takie jak każdy wie. Wiem że da się je troche podrasować itd, ale nigdy tego nie robiłem bo tego nie potrzebowałem. Czegokolwiek byś jednak nie zrobił, to ograniczeń technologicznych nie przeskoczysz. I stajesz przed wyborem kupić lcd za 10.000-20.000 lub przyzwoity CRT. Nie twierdzę, że nie można być profesjonalistą używając monitora lcd, ale twierdzę że prace na takim monitorze nie będą profesjonalne - można powiedzieć, że wkrada się w nie "czynnik losowy". Nikomu też nie odmawiam prawa do robienia pieniędzy na grafice używając przy tym lcd - jego sprawa. To jest trochę jak ze stronami robionymi na tabelkach - też można na nich zarobić, mogą ładnie wyglądć itp, ale nie koniecznie muszę uważać je za profesjonalne. Uogólniając, są różne grupy grafików - niektórzy trzaskają tanie projekty typu layout za 500-1000 zł i robią ich na masę, inni robią super robotę i dopieszczają każdy detal - optymalizują swoje prace do wydruku itp - oni za głupie logo biorą 2000 lub więcej. Pierwszym wystarczy lcd, co do drugich mam wątpliwości - nie to żebym marginalizował ich pracę - po prostu mają inną strategię biznesową - po prostu na pewnym poziomie potrzebny jest profesjonalny sprzęt. Ten post edytował athabus 4.08.2006, 18:20:08 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 17:56 |