![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 160 Pomógł: 0 Dołączył: 27.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam zapytanie:
Mam ok. 2000 pozycji w tej tabeli i są tam nazwy zaczynające się na polskie litery. Tabela ma kodowanie ustawione na UTF-8. Niestety zapytanie nic nie zwraca, nawet w phpMyAdminie nie wyświetla pozycji, które powinny zostać wyświetlone. Co tutaj jest źle? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 4.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
select * from `tabela` where `nazwa` not like '1%' AND `nazwa` not like '2%' AND `nazwa` not like '3%' AND `nazwa` not like '4%' AND `nazwa` not like '5%' AND `nazwa` not like '6%' AND `nazwa` not like '7%' AND `nazwa` not like '8%' AND `nazwa` not like '9%' AND `nazwa` not like '0%' AND `nazwa`
Nioe jestem do końca pewien, ale: 1. Zamiast wyliczanki można chyba użyć >< działało by pewnie szybciej. Można też wykorzystać funkcję substring. 2. UTF-8 jest kodowany w kilku bajtach. Oznacza to, że pierwszy znak wcale nie musi być "nienormalny". To co widzisz jako wynik przetwarzania nie jest tożsame z zapisem w bazie, bo zostało przetworzone przez a-bazę, b-php, c-przeglądarkę. Głowy za to jednak nie dam :-) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 01:33 |