![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 105 Pomógł: 0 Dołączył: 16.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam system rejestracji i logowania. jest w nim zapisywanie zakodowanego hasła i działa jak należy. problem zaczyna się gdy trzeba się zalogować. przyjrzałem się problemowi i doszedłem do wniosku że hasło mimo wszystko nie jest rozkodowywane. oto kod odpowiadający za odczytywanie zakodowanego hasła:
jak przy logowaniu wstawie zamiast normalego hasła to zakodowane to można się zalogować. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 105 Pomógł: 0 Dołączył: 16.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
właśnie od samego początku chodzi mi o odblokowanie tego hasła. jest ono zakodowane od momentu rejestracji.
może tak będzie łatwiej: 1. zmienna $haslo_wpisane to NIEZAKODOWANA wartość wpisana przez użytkownika w formularzu 2. zmienna $haslo to ZAKODOWANE hasło (zostało zakodowane przy rejestracji użytkownika poprzez funkcję PASSWORD) pobrane z bazy danych |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 0 Dołączył: 22.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
właśnie od samego początku chodzi mi o odblokowanie tego hasła. jest ono zakodowane od momentu rejestracji.
może tak będzie łatwiej: 1. zmienna $haslo_wpisane to NIEZAKODOWANA wartość wpisana przez użytkownika w formularzu 2. zmienna $haslo to ZAKODOWANE hasło (zostało zakodowane przy rejestracji użytkownika poprzez funkcję PASSWORD) pobrane z bazy danych No dobrze.. ale jaki jest Twój cel.. z tego co wcześniej pisałeś rozumiem, że chcesz poprostu autoryzować dane wpisane przez użytkownika do formularza i albo go zalogować albo nie (jeśli podał nie właściwe dane). Natomiast powyżej piszesz jakieś sprzeczne rzeczy.. Twoje zapytanie wcale nie pobiera zakodowanego hasła do zmiennej hasło.. sprawdź dokładnie jaka jest konstrukcja zapytania SELECT.. to co wpisuje się po WHERE to już tylko dyktowanie warunków jakie muszą spełniać dane, które chcesz wyciągnąć z bazy. Najprawdopodobniej chodzi Ci o coś takiego:
Powyższe zapytanie zwróci Ci wszystkie rzędy z tabeli użytkownik, które będę miały pola login i haslo odpowiadające wartościom wpisanym w formularzu. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 00:03 |