Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [mysql] kodowanie hasła
Chemiq

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

mam system rejestracji i logowania. jest w nim zapisywanie zakodowanego hasła i działa jak należy. problem zaczyna się gdy trzeba się zalogować. przyjrzałem się problemowi i doszedłem do wniosku że hasło mimo wszystko nie jest rozkodowywane. oto kod odpowiadający za odczytywanie zakodowanego hasła:
  1. $sql = "SELECT * FROM `uzytkownik` WHERE login = '$login' AND haslo = PASSWORD('$haslo')";
  2. $result = mysql_query($sql);

jak przy logowaniu wstawie zamiast normalego hasła to zakodowane to można się zalogować.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
rama

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Zgadzam się, iż hasła użytkowników w MySQL są standardowo szyfrowane przez użyciu funkcji password(). Jednakże, może źle zrozumiałem post autora, ponieważ sądzę, że autor postu miał na myśli swój własny system autoryzacji użytkowników, inaczej mówiąc, system logowania, gdzie hasła w postaci zaszyfrowanej przy użyciu funkcji mysql password() znajdują się już w jakiejś tam tabeli. Jak dobrze pewnie wiesz, to chyba nie istnieje żadna funkcja w php, która koduje ciąg (string) w ten sam sposób, co password() w MySQL.

(Podkreślam) Dlatego założyłem, że autor posiada hasła w bazie w postaci zakodowanej i wysyła hasło (do porównania) przez formularz w postaci czystego tekstu (tzw. plain password). Przykładowy skrypt (koncept) napisałem pod kątem w/w przemyśleń, który zarazem umożliwia zwrócenie ciągu (string) w postaci zaszyfrowanej przez użycie password() i dalej daje możliwość autorowi do porównania obu tych wartości haseł.

PS Jeśli źle zrozumiałem sens problemu, to przepraszam (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
@edit
PS1 Owy skrypt służy do zakodowania czystego hasła (sam tekst) przy użyciu funkcji mysql password().

Ten post edytował rama 4.08.2006, 12:57:04
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 10.10.2025 - 03:01