![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 27.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytałem trochę o SQLu i dręczy mnie jedna rzecz.. Szybciej i efektywniej stworzyć kilka procedur i perspektyw w bazie danych, by wszystkim zarządzać, czy do SQLa wysyłać jedynie proste zapytania generowane przez php?
Myślę o tym pod kątem CMSa połączonego z forum.. Przecież można zwykłe zliczanie postów usera zostawić bazie danych, a nie w php. Kodu w php będzie wtedy mniej, ale czy to będzie szybsze? Ten post edytował PdM 27.07.2006, 20:19:32 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Oznacza też 'papa' dla phpMyAdmina phpMyAdmin ma listowanie triggerow widokow ale to jest umieszczone w schemacie. Problem jest gorszy bo triggerow wymagane sa specjalne uprawnienia (super) a na to nie kazdy admin pozwala. Ale majac wersje 5.1 mozesz stosowac widoki, funkcje, procedury, jobs. Zawsze zostaje consola z niej wszystko zrobisz. Cytat Która metoda będzie optymalniejsza? Jeden select, który mi to wszystko przechwyci, W tym przypadku tak. Cytat Oczywiście mówię tu o racjonalnych zapytaniach zbudowanych na JOIN'ach a nie zagnieżdżone selecty dopytujące osobną każdą z tabel w bazie.. bo tak też się teoretycznie da wszystko wyjąć na raz ale na pewno jest to bardzo zła droga. Twierdzisz ze join jest bardziej wydajni niz podzapytani? Jesli umiejetnie budujesz zapytania to mozesz miec n zagniezdzen i zawsze czas bedzie zadowalajacy. Wazne aby w najnizszym poziomie podselecta byl jak najmniejszy zbior danych. JOIN jest jedna z najbardziej czasochlonna operacja na bazie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 16:07 |