![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 27.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytałem trochę o SQLu i dręczy mnie jedna rzecz.. Szybciej i efektywniej stworzyć kilka procedur i perspektyw w bazie danych, by wszystkim zarządzać, czy do SQLa wysyłać jedynie proste zapytania generowane przez php?
Myślę o tym pod kątem CMSa połączonego z forum.. Przecież można zwykłe zliczanie postów usera zostawić bazie danych, a nie w php. Kodu w php będzie wtedy mniej, ale czy to będzie szybsze? Ten post edytował PdM 27.07.2006, 20:19:32 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 27.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam jeszcze jeden dylemat..
Będę tworzył własny system portalowy, razem z forum i innymi bajerami, co każdy chyba choć raz próbował robić. W sytuacji, kiedy wiem, że lepiej do php przesyłać jak najlepiej opracowane dane, nie wiem, czy: pobierając dane powiedzmy dla postów typu: dane usera, dane posta robić to w miarę możliwości jednym zapytaniem i potem tylko wstawiać dane do szablonu czy rozbić jak się da wszystkie dane, osobno czytać dane usera (które się tak często nie zmieniają), osobno każdy post (one również się tak często nie zmieniają), dzięki czemu mogę mocno ograniczyć komunikację z bazą przez użycie cache'a. Która metoda będzie optymalniejsza? Jeden select, który mi to wszystko przechwyci, czy rozbicie, potencjalne cache'owanie i łączenie w samym php? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 19:40 |