Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Framework, MVC, Router, Pomysl na wykonanie przekierowania na inna akcje
Prph

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

Powiem z gory, ze nic mi do glowy nie przyszlo przegladajac Mojavi i ZendFramework.

Obecna sytuacja przypomina troche Zend Framework.

Przychodzi żądanie HTTP. Router jest odpowiedzialny za wiciagniecie z niego informacji (jaka akcja, jakie parametry). Nastepnie tworzy token, ktory zawiera nazwe akcji oraz parametry.

Token przekazywany jest do Dispatchera, ktory ma za zadanie utworzyc obiekt akcji, przekazac mu parametry i uruchomic akcje.

Wykonanie nastepnej akcji zrealizowalem w prosty sposob. W klasie akcji definiuje metode setNext($sActionName : string [, $aParameters : array]).

Ale jak moznaby zrealizowac przekierowanie na inna akcje w przypadku niepowodzenia? Co mam na mysli?

Filtr bezpieczenstwa. Sprawdza, czy uzytkownik zalogowal sie, czy ma odpowiednie prawa. Jezeli nie to powinien przeniesc uzytkownika do logowania.

Mozna zrobic header('Location: ble ble'), ale nie podoba mi sie ta metoda.

Jakies pomysly?

Adrian.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
pawel_k

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

symfony ma tą wielką zaletę że jest dla ludzi leniwych. jeśli klepanie kodu kogoś bawi to fajnie jest pisać własny kod (mnie już to tak nie bawi bo od początku nie było to moję marzenie na wiele lat, a raczej jeden z niezbędnych etapów w zyciu (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ). jesli jednak juz nie masz tych wypieków na twarzy widząc kawałek kodu warto się zainteresować frameworkiem.

dla ludzi chcących dołączyć do grona leni a nie są jeszcze przekonani do symfony czy nie miały z nim styczności polecam film (ok 20 minut):
http://downloads.symfony-project.com/demo/...r_commented.mov
ukazuje on potęgę symfony. dzięki symfony możemy storzyć spory system dodając zaledwie pareset linni własnego kodu :0
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 26.12.2025 - 21:22