![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 0 Dołączył: 15.04.2002 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Ciekaw jestem waszej opinii drodzy uzytownicy forum na temat zwracania uwagi innym pytajacym, zeby przeczytali manual, poszlido googla gdy zadaja jakiekolwiek pytanie na forum itp. Osobiscie uwazam, ze traktowanie kazdego pytajacego jako leniwego co nie zaglada do manuala lub nie szuka na forum ewentualnie w gogolu jest nieporozumieniem, poniewaz: 1. nikt nie wie (oprocz pytajacego), czy faktycznie nie zrobil tego 2. czy napisanie 'przeczytalem manuala, forum, calego googla i nie znalalzem wiec pytanie kieruje tutaj' rozwiazuje caly problem? 3. prezjrzenie manuala, forum i googla w rozsadnym czasie, pod katem problemu w jakim chce sie zadac pytanie, nie jest mozliwe 4. osobiscie uwazam, ze docinki o przeczytaniu manuala, przejrzenia forum nie maja glebszej podstawy bo opieraja sie nierzadko o sarkazmie i zlosc (nie jest to oczywiscie regula). co wy o tym sadzisie? czy nie ma w tym nic zlego, ze ktos zadaje intuicyjne pytanie? czy wrecz przeciwnie jest to skala na miare problemu forum? pozdrawiam Ten post edytował voytass 26.07.2006, 15:14:26 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na forum zaglądam od niedawna, ale całkowicie zgadzam się z podejściem w kwestii moderacji - ludzi trzeba "trzymać krótko" żeby zachować porzadek na forum. W innym wypadku forum w krótkim czasie przekształca się w śmietnik, na którym znalezienie czegokolwiek graniczy z cudem (i robi się błędne koło).
Osobiście wychodzę z założenia, że skoro ja mogłem nauczyć się programować na własnych błędach i z użyciem manuala oraz googli (i chyba mi ta nauka całkiem nieźle wyszła biorąc pod uwagę gdzie obecnie pracuję) to dlaczego niby inni nie mogą? Czasy kiedy byłem poćżatkujący pamiętam bardzo dorbze bo było to raptem 2 lata temu ale nie przypominam sobie żebym zadawał pytania na takim poziomie jakie tutaj czasami padają. W zasadzie to nie przypominam sobie żebym w ogóle pytania zadawał - przypuszczam, że moje tematy na różnych forach programistycznych możnaby policzyć na palcach jednej ręki. I wszystko dzięki temu, że pomagali mi wujek google i kuzyn manual. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 12:56 |