![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zainstalowałem ostatnio najnowszego mysql'a i nie wiedzieć czemu w phpmyadminie pojawila sie nowa kolumna, we właściwościach / strukturze pola o nazwie "Metoda porównywania napisów", wszędzie o wartości "latin1_swedish_ci", nie mam pojęcia co to jest, a gdy chcę wpisać jakieś polskie znaki w phpmyadminie to zostają one zamienione na "?"
macie w ogole jakieś pojęcie jak to rozwiązać, bo ja nie! tak więc proszę o pomoc, ponieważ nie moge nic robić ze stroną(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) .... wielkie dzięki |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 0 Dołączył: 30.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Miałem ostatnio troche podobny problem, a mianowicie po exporcie bazy poleceniem
Kod mysqldump -u uzytkownik --password="haslo" --opt nazwa_bazy > zrzut.txt miałem w tym pliku znaki zapytania zamiast polskich znaków. I nie były to polskie znaki inaczej zakodowane - mysqldump zamienił bezpardonowo wszystkie polskie znaki na zwykły znak zapytania (kod 0x3f). Oczywiście o imporcie takiego pliku nie ma co rozmawiać bo wiadomo, że to z góry przegrana walka. W moim przypadku pomogło ustawienie kodowania przy exporcie na... latin1, a przy imporcie (już z pliku z normalnie zakodowanymi znakami) na latin2. To rozwiązało problem polskich znaków. Całość wyglądała tak: - export Kod mysqldump -u uzytkownik --password="haslo" --default-character-set=latin1 --opt nazwa_bazy > zrzut.txt - import Kod mysql -u uzytkownik --password="haslo" nazwa_bazy --default-character-set=latin2 < zrzut.txt Generalnie ważne są dwie rzeczy: 1) aby plik został poprawnie wyexportowany, innymi słowy aby polskie znaki były zakodowane w jakimś (mniejsza z tym jakim bo to ma znaczenie dopiero przy imporcie) kodowaniu, a nie zamienione na zwykły znak zapytania, bo wtedy wszystkie polskie znaki zamieniają swój kod na 0x3f i już ich nie odzyskamy. 2) aby plik został zaimportowany z właściwym kodowaniem zależnym od kodowania pliku. Pomijam tutaj ustawienia mysql-a i kodowania samej bazy bo to już indywidualna kwestia każdego administratora. Mam nadzieję że komuś to pomoże i zaoszczędzi trochę czasu i nerwów przy przeprowadzce i odzyskiwaniu danych z kopii zapasowej bazy. Pozdrawiam. Ten post edytował KG- 12.09.2006, 08:46:14 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 11:27 |