![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kiedyś dawno temu zrobiłem ładny system obsługi drzewek. Teraz leży u mnie na kompie i się marnuje a tutaj na forum conajmniej raz na tydzień ktoś o to pyta. Dlatego zamieszczam. Dodam tylko, że sama struktura nie jest moim pomysłem:
Struktura: Api:
Polecam wszystkim, bo mi naprawdę szkoda, że moja praca się marnuje a sam nie mam co z tym zrobić. Jeżeli jest odpowiedniejsze forum to proszę o przeniesienie. Ojojoj, wyszedłem poza limit długości posta. Teraz jeszcze jakby jacyś linuksiarze z Was chcieli potestować i potrzebowali danych testowych to polecam: Kod #include<stdlib.h> oraz error.c#include<errno.h> #include<dirent.h> #include<stdio.h> #include<fcntl.h> #include<sys/stat.h> #include<sys/types.h> #define FALSE 0 #define TRUE !FALSE int id; int fid; void *xmalloc(size_t size) { void *ptr; if((ptr=malloc(size))==NULL) syserr("malloc"); memset(ptr, 0, size); return ptr; } void xfree(void *ptr) { if(ptr) free(ptr); } void writeFile(const char *path) { FILE *fp; int c; if((fp=fopen(path, "r"))==NULL) syserr("fopen"); while((c=fgetc(fp))!=EOF) { if(c=='\\'||c=='\'') printf("%c", '\\'); printf("%c", c); } if(fclose(fp)!=0) syserr("fclose"); } int isRegular(const char *path) { struct stat st; if( stat( path, &st ) == -1 ) return FALSE; return ( S_ISREG( st.st_mode ) ); } int isDir(const char *path) { struct stat st; if( stat( path, &st ) == -1 ) return FALSE; return ( S_ISDIR( st.st_mode ) ); } unsigned long int insertDir(const char *name, const int pid) { extern int id; id++; printf("INSERT INTO nodes ( id, name, parent) VALUES ( %d, '%s', %d);\n", id, name, pid); printf("INSERT INTO asociations ( first_id, second_id, depth ) SELECT first_id, %d, depth + 1 FROM asociations WHERE second_id = %d;\n", id, pid); printf("INSERT INTO asociations ( first_id, second_id, depth ) VALUES ( %d, %d, 0 );\n", id, id); return id; } void insertFile(const char *path, const char *name, const int pid) { extern int id; extern int fid; id++; fid++; printf("INSERT INTO nodes ( id, name, parent) VALUES ( %d, '%s', %d );\n", id, name, pid); printf("INSERT INTO asociations ( first_id, second_id, depth ) SELECT first_id, %d, depth + 1 FROM asociations WHERE second_id = %d;\n", id, pid); printf("INSERT INTO asociations ( first_id, second_id, depth ) VALUES ( %d, %d, 0 );\n", id, id); printf("INSERT INTO contents ( id, content ) VALUES ( %d, '", fid); writeFile(path); printf("' );\n"); printf("INSERT INTO binds (node_id, content_id) VALUES (%d, %d);", id, fid); } int insert(const char *path, const int pid) { DIR *dir; struct dirent *dent; char *nodepath; unsigned long int npid; if((dir=opendir(path))==NULL) return TRUE; while((dent=readdir(dir))!=NULL) { if((strcmp(dent->d_name, ".")==0)||(strcmp(dent->d_name,"..")==0)||(strcmp(dent->d_name,"dev")==0)||(strcmp( dent->d_name,"proc")==0)) { continue; } nodepath=(char *)xmalloc(strlen(path)+strlen(dent->d_name)+2); sprintf(nodepath, "%s/%s", path, dent->d_name); if(isDir(nodepath)) { npid=insertDir(dent->d_name, pid); insert(nodepath, npid); } else if(isRegular(nodepath)) { insertFile(nodepath, dent->d_name, pid); } xfree(nodepath); } if(closedir(dir)==-1) syserr("closedir"); return TRUE; } int main(int argc, char *argv[]) { extern int id; extern int fid; id=1; fid=0; if(argc<2) syserr("argc"); if(insert(argv[1], id)==FALSE) syserr("insert"); return 0; } Kod #include<stdio.h> Mam nadzieję, że nie muszę dodawać, że framework jest na pgsql (choć łatwo go przerobić, bo pgsql jest prostym językiem).#include<errno.h> #include<fcntl.h> void syserr(char *msg) { fprintf(stderr, "ERROR: %s ( %d", msg, errno); if(errno>0 && errno<sys_nerr) fprintf(stderr, "; %s )\n", strerror(errno)); else fprintf(stderr, " )\n"); exit(1); } I mam też nadzieję, że nie muszę dodawać, że program kompiluje się Kod gcc -o pgins pgins.c error.c a używaKod ./pgins /katalog/do/insertowania | insert.sql
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 0 Dołączył: 22.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Drzewek to znaczy masz na myśli coś takiego jak XML?
To może dorzucę swoje pare groszy. Też ostatnio stałem przed problemem jak zapisywać to w bazie. W pierwszej fazie poszukiwań trafiłem na dedykowane rozwiązania tego problemu - istnieją systemy bazodanowe stworzone do przechowywania tego typu danych ('Native XML database') Sprawdzałem exist'a i działa bardzo sprawnie. W php można się z tym łączyć przez SOAP czy REST, brakowało mi jedynie cache'owania zapytań. Ostatecznie jednak jako, że nie potrzebowałem aż tak zaawansowanych możliwości przeszukiwania danego drzewa (w zasadzie chodziło mi tylko o to by móc to drzewo gdzieś zapisać i je później odczytać) pozostałem przy MySQL i po prostu ładowania drzewa XML w jedno pole tabeli. Podejrzewam, że Twój pomysł dla kogoś kto nie za bardzo łapie XML i nie planuje bądź nie ma czasu się uczyć formułowania zapytań poprzez XQuery może być bardzo przydatny. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 17:39 |