![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 319 Pomógł: 0 Dołączył: 11.04.2006 Skąd: Chojnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Robię sondę i mam problem z bazą danych, formularz od dodawania sondy wygląda tak
odpowiedzi wiem jak dodać do tabeli (sonda_odp)
ale nie wiem jak zrobić, żeby do tabeli z pytaniami w kolumnie zawierającą ilośc pytań danej sondy wpisywało sumę pół (odpowiedzi) które nie są puste. Chodzi mi o warunek
pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak tego nie zrobisz. Funkcje typu SUM() czy COUNT() zliczają wiersze. A z tego co widzę, to ty chcesz policzyć kolumny.
Pobierz cały wiersz i w php policz sobie niepuste pola jakąś pętlą. A jeśli koniecznie chcesz to zrobić w SQL'u, to rozbij tą tabelę na dwie: 1 Pytania Kod | ID_pytania | Tresc_pytania | |--------------|-----------------| | 1 | blablabla | | 2 | blebleble | (...) 2 Odpowiedzi Kod | ID_odpowiedzi | ID_pytania | Tresc_odpowiedzi | |-----------------|--------------|--------------------| | 1 | 1 | TAK | | 2 | 1 | NIE | | 3 | 1 | NIE WIEM | | 4 | 2 | TAK | (...) W tedy będzie ci prościej zrobić to w SQL'u Ten post edytował Kicok 26.07.2006, 07:06:18 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 17:29 |