![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 125 Pomógł: 0 Dołączył: 17.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W ciągu kilku najbliższych dni rozpocznę prace nad nowym projektem - CMS. Ogólne założenia są następujące:
A teraz zasada działania modułów na przykładzie modułu "aktualności":
Co o tym myślicie? Nie mam jeszcze zielonego pojęcia jak rozwiązać w taki projekcie obsługę wielu jezyków - tak, żeby można było tłumaczyć bezpośrednio w panelu biorąc pod uwagę to, że niektóre wyrażenia do przetłumaczenia będą w bazie danych, a niektóre już w szablonie. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 125 Pomógł: 0 Dołączył: 17.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wracając do tematu. Zastanawiam się jeszcze nad wyborem sposobu cache'ingu. Chciałbym, żeby skrypt był w miarę uniwersalny. Rozważmy przykład:
Gra online: - treści podstron mogą być cache'owane, są w miarę statyczne - w menu znajdują się natomiast boxy pochodzące z modułu gry, boxy te nie mogą być cache'owane Korzystam z OPT. Nie bardzo wiem, w jaki sposób dodawać te boksy - musiałbym pre-parsować szablon, żeby sprawdzić, czy na danej podstronie znajduje się box, jeśli tak - wygenerować zapytanie do bazy i przekazać odpowiednie wartości do szablonu. Tak czy siak cała strona będzie odświeżana ("wykonywana ponownie") - nawet część, ktora jest statyczna. Chciałbym, aby w szablonie można było zrobić w szablonie tak: Kod {box module=nazwa_modulu type=typ_boxu params=cokolwiek cache=0} I teraz w zależności od parametru "cache" box jest "liczony". Cała pozostała część strony jest pobierana z cache'u. Dodatkowym minusem jest to, że chciałbym, aby to wszystko korzystało z jednego połączenia z bazą, więc dane boxa musiałyby być przetwarzane przez skrypt wywołujący szablon. Jak mogę to rozwiązać (nie koniecznie w OPT)? Ten post edytował elnino.pl 21.07.2006, 18:01:46 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.09.2025 - 14:12 |