|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 2 Dołączył: 24.08.2005 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam, poszukuje kogos kto uporal sie z instalacja php 5.x pod Apache 2.2.2 (win32).
Niestety nie moge dac sobie rady, so jakies roznice w porownaniu do Apacha 2.0.x (win32). |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 17.07.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witajcie.
Mam nadzieje, ze nikt sie nie pogniewa, ze podpinam swoje pytanie pod zamierzchly watek, bo zgodnosc z tematem jest zauwazalna na 1. rzut oka ;-). Szukalem bardzo dlugo w sieci rozwiazania mojego problemu, ale niestety bezskutecznie. Mialem sobie dzialajaca konfiguracje Apache+php+MySQL, lecz gdy chcialem sie pobawic podstawowym uwierzytelnianiem na Apache'u (.htaccess), to okazalo sie, ze moj php 5.0.0 nie przesyla w naglowku HTTP zmiennej $_SERVER['PHP_AUTH_USER']. Doszedlszy do tego odkrycia postanowilem uaktualnic swoja wersje php, co tez uczynilem - do wersji 5.1.4. Autoryzacja dzialala juz bez zarzutu. Niemniej, w wirze aktualizacji, postanowilem wyprobowac rowniez nowego Apache'a. Z wersji 1.3.35 przeskoczylem do 2.2.2. No i tutaj zaczely sie schody. Generalnie zawirowan bylo z tym sporo, ale jakos dalem rade, niemniej jeden, acz ogromny, problem doprowadza mnie do bialej goraczki. Serwer nie chce sie polaczyc z serwerem MySQLa zwracajac blad 2003 (nie mozna sie polaczyc). Do laczenia uzywam biblioteki mysqli, jednak funkcje z biblioteki mysql tez nie moga nawiazac polaczenia z baza danych. Dodam, ze: * w php.ini mam poprawnie wpisana sciezke rozszerzen, jak rowniez wpisane ladowanie interesujacych mnie ext-ów [php_mysqli.dll] * sciagnalem najnowsze i rzekomo najlepiej dzialace przy mojej konfiguracji pliki libmysql.dll i php_mysqli.dll ze stron MySQL AB (a nie php.net, gdyz w necie pisano, ze to wlasnie te z site'u MySQL AB dzialaja lepiej; zreszta - z tymi z php.net tez mi nie dziala) * serwer MySQL sam w sobie dziala poprawnie - bez problemu loguje sie z wiersza polecen i wykonuje wszystkie zapytania, ktore wykonywalem przed calym tym zamieszaniem * sciagnalem odpowiedni handler do obslugi php z nie-do-konca-oficjalnych ;-) zrodel dla apache'a i poprawnie go zaladowalem w httpd.conf (uzywajac odpowiednich dyrektyw) - jak wiadomo, mowa o php5apache22h.dll * phpinfo() dziala dobrze, biblioteki mysql i mysqli sa ladowane jak nalezy - ich ustawienia sa wyswietlane przez phpinfo() * pliki takie jak msvcr71.dll i wsock32.dll sa w moim systemie w katalogu/ach "widzialnym/ch" dla wszystkich komponentow (A,M,P), w szczegolnosci w katalogu, ktorego sciezka jest zawarta w PATH [WXP] * W necie NAPRAWDE dlugo szukalem rozwiazania tego problemu (przewaznie anglojezyczne fora), wszystkie rzekome rozwiazania przetestowalem, bezskutecznie - przewaznie ludzie mieli problem taki, ze biblioteki mysql(i) im sie NIE LADOWALY. Mnie sie laduja, ale nie udaje sie nawiazac polaczenia. Z tego, co mnie sie wydaje, nawala jakis konektor php do mysqla, ale niestety nie potrafie sobie z tym poradzic. Bede OGROMNIE wdzieczny za wszelkie pomysly rozwiazania tego problemu. Jesli nie uda sie wprawic tej machiny w ruch, bede chyba musial wrocic do Apache'a 1.3. Pozdrawiam! No i poradzilem sobie. Chodzilo o ustawienia Outposta (LOL). To solidny firewall, ale ostatnio zaczal mi sie kaszanic. |
|
|
|
kufalo instalacja php 5.1.4 pod Apache 2.2.2 (win32) 8.05.2006, 20:48:26
TomASS A z czym dokłandnie masz problem? Instalacja nie d... 8.05.2006, 21:05:45
kufalo CytatA z czym dokłandnie masz problem? Instalacja ... 8.05.2006, 21:10:05
akubiczek No a jaki błąd zwraca? 8.05.2006, 21:22:04
kufalo CytatNo a jaki błąd zwraca?
Cytathttpd.exe: Syntax... 8.05.2006, 21:32:28
TomASS A dodałeś ścieżkę do php do zmiennych środowiskowy... 8.05.2006, 21:59:41
kufalo Ok, juz wszystko jasne....
Nalezalo sciagnac modul... 8.05.2006, 22:05:36
J4r0d Cytat(kufalo @ 2006-05-08 21:05:36)Ok, juz ws... 12.05.2006, 09:56:38
cornholio666 CytatTrzeba to kompilować?
Trzeba zainstalowac.
... 29.05.2006, 16:31:08 ![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 27.12.2025 - 21:44 |