![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chcialbym sie dowiedziec czmu wszyscu na forum tak bardzo nie lubia global w klasach i funkcjach.
Jak oladalem sobie kod typo3 to tam jest pelno globalow zreszta tak jest w b. duzej ilosci skryptow ... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Ale się postów namnożyło (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Nasty: Obrona globali nie ma sensu. Świat poszedł do przodu. Programiści dostając do reki nową klasę chcą jej używać, a nie zastanawiać się, czy klasa nie ma gdzieś jakiegoś globala. Sam, kiedy chcę użyć nowej klasy, patrzę najpierw na interfejs. Od razu wiem, co musze przekazać do konstruktora, jakie ewentualnie metody potrzebują informacji z zewnątrz. Bardzo jestem zadowolony, kiedy mogę przekazać wartości do konstruktora i cieszyć się z używania getCostam() i setCostam(). Gdybym musiał przejmować się tym, że jakaś metoda w klasie używa globala i muszę zadbać o dostarczenie jego wartosci, to przestaje się robic wesoło :/ Piszesz, że nie chcesz robić frameworka. W porządku. Pisz dla siebie. Zauważ, że sam zwróciłes uwagę na to, że nie chce Ci się zmieniać X wystąpień twojej zmiennej na Singletona. To jest właśnie jedna z nieporządanych cech klasy/aplikacji - olbrzymia ilość miejsc, w których należy dokonac poprawek, jeśli coś zmieniasz. Nieużywanie zmiennych globalnych redukuje ten proces do niezbędnego minimum (czuję się jakbym książkę cytował (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/rolleyes.gif) ). Rozumiem, że twój post był próbą zwrócenia uwagii na istnienie tego typu zmiennych w wielu publikacjach, które są przecież używane. Coż - one kiedyś muszą zostać przepisane lub napisane od nowa. Pozdrawiam Ten post edytował Cysiaczek 16.07.2006, 14:00:35 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.10.2025 - 09:12 |