![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chcialbym sie dowiedziec czmu wszyscu na forum tak bardzo nie lubia global w klasach i funkcjach.
Jak oladalem sobie kod typo3 to tam jest pelno globalow zreszta tak jest w b. duzej ilosci skryptow ... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 698 Pomógł: 3 Dołączył: 28.03.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Po drugie zarowno $_SYS jak i $_DB sa uzywane tylko przez cms i nikt niema do nich dostepu oprucz samego cms-u. Rozumiem, że zabronisz ich używania? Czyli nie przewidujesz w swoim systemie rozszerzeń? To cóż to za CMS, którego nie można rozszerzać... A teraz mam dla Ciebie zagadkę w postaci kodu php.
Wiem, że przykład jest naciągany, ale dokładnie pokazuje jak "bezpieczne" są zmienne globalne. Uwierz mi, że zawsze, kiedy inna osoba dobiera się do kodu istnieje prawdopodobieństwo, że zrobić coś podobnego, lecz nie w tak dobitny sposób. Czekam tylko, aż ustosunkujesz się do mojego pytania z testami (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 18:54 |