![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
mam mały problem jestem zmuszony do wykorzystywania na jednej stronie znaków diakrytycznych wielu języków, problem w tym że w php mam z tym mały problem w poniższym kodzie
a wynik jest taki: gęś g � � � � od razu pwoiem ze strona kdoowa dla pliku jest ok i przeglądarka też dobrą rozpoznaje. z góry dzięki za jakieś podpowiedzi co z tym zrobić |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 22.10.2003 Skąd: Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powinno zadziałać. IMHO nie używaj iconv'a - iconv nie radzi sobie ze znakami (np. Wordowymi cudzysłowami) i przy konwersji z UTF na ISO obcina tekst w miejscu gdzie taki niestandardowy znak występuje... Lepiej już użyć SET NAMES latin2 przed wyciagnieciem czegokolwiek z bazy - MySQL przynajmniej w takim przypadku wstawia znak zapytania ale caly tekst sie pokazuje (nie jest obcinany). Ogólna rada, żebyś lepiej takie czynności jak przycinanie tekstu itp. wykonywał za pomoca SQLa i pobierał juz z niego gotowe dane - tak jest proscie a MySQL np. bardzo dobrze sobie radzi z UTFem. Nie używaj UTF-16! W tej chwili wsparcie dla tego kodowania jest slabe! Ten post edytował dooshek 13.07.2006, 22:28:48 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 00:10 |