![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 125 Pomógł: 0 Dołączył: 17.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W ciągu kilku najbliższych dni rozpocznę prace nad nowym projektem - CMS. Ogólne założenia są następujące:
A teraz zasada działania modułów na przykładzie modułu "aktualności":
Co o tym myślicie? Nie mam jeszcze zielonego pojęcia jak rozwiązać w taki projekcie obsługę wielu jezyków - tak, żeby można było tłumaczyć bezpośrednio w panelu biorąc pod uwagę to, że niektóre wyrażenia do przetłumaczenia będą w bazie danych, a niektóre już w szablonie. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 245 Pomógł: 4 Dołączył: 22.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moje przemyślenia były podobne do Twoich.
Cytat Zależy mi jednak, żeby ten blok był generowany dynamicznie, a jednocześnie żeby korzystał ze skryptu, który powołuje do życia aktualny plik szablonu - żeby nie tworzył nowego połączenia z bazą i zapytania tylko po to, żeby pobrać te dane - czy to wykonalne? Chodzi o to, żeby skrypt rozpoznał zanim wywoła szablon to, co będzie w nim potrzebne i przygotuje to. Chyba będzie trzeba dodać pliki konfiguracyjne dla każdego szablonu zawierające listę bloków... Troszeczke nie rozumiem. Może stwórz sobie parser do własnych tagów typu <call:action name="getNews" ilosc="5" assign="zmienna" order="dataDodania, DESC"> po znalezieniu czegoś takiego wywołujesz sobie konkretnją akcje poprzez ActionHandler i przypisujesz zmienne do szablonu. Chyba o to Ci chodziło (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 125 Pomógł: 0 Dołączył: 17.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moje przemyślenia były podobne do Twoich. Troszeczke nie rozumiem. Może stwórz sobie parser do własnych tagów typu <call:action name="getNews" ilosc="5" assign="zmienna" order="dataDodania, DESC"> po znalezieniu czegoś takiego wywołujesz sobie konkretnją akcje poprzez ActionHandler i przypisujesz zmienne do szablonu. Chyba o to Ci chodziło (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) Pozdrawiam Niby tak, ale w chili, gdy szablon jest już parsowany będzie po ptakach - przecież to ostatnia faza tworzenia strony. Chyba zrobię tak: Każdy szablon ma plik właściwy i plik konfiguracyjny, np.: m.shop.content.tpl m.shop.content.cfg I jeśli wyświetlając produkt sklepu będziemy chciali gdzieś w szablonie dorzucić 5 najnowszych newsów - plik konfiguracyjny będzie wyglądał następująco: Kod block1|module:news|params:sort=date&limit=5 block_inny|... tylko zapisane XMLem I teraz widok przygotowuje się do podpięcia szablonu sprawdzając najpierw plik konfiguracyjny. Jeśli znajdzie w nim bloki - wywołuje odpowiednie akcje przypisując zmiennym dane - w przykładzie zmiennej szablonowej {block1} przypisana zostanie tablica, o którą prosiliśmy. Czy to ma sens? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 01:08 |