![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 125 Pomógł: 0 Dołączył: 17.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W ciągu kilku najbliższych dni rozpocznę prace nad nowym projektem - CMS. Ogólne założenia są następujące:
A teraz zasada działania modułów na przykładzie modułu "aktualności":
Co o tym myślicie? Nie mam jeszcze zielonego pojęcia jak rozwiązać w taki projekcie obsługę wielu jezyków - tak, żeby można było tłumaczyć bezpośrednio w panelu biorąc pod uwagę to, że niektóre wyrażenia do przetłumaczenia będą w bazie danych, a niektóre już w szablonie. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 245 Pomógł: 4 Dołączył: 22.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Coż, założenia co do wykorzystania technologii są dobre. Jednakże ja mam i będę miał troszeczke inną koncepcje CMS'a. W mojej koncepcji możemy w panelu administracyjnym tworzyć typy treści (np. newsy, artykuły, opisy produktów itp.). Każda treść zawiera indywidualne elementy takie jak np. Tytuł, Wstęp, Rozwinięcie, Autor dla artykułu lub np. Tytuł, Tekst wiadomości dla newsów. Do tego każda wiadomość posiada dwa podstawowe szablony:
- listing treści - pokazanie szczegółów wybranej treści template możemy przerabiać według własnej woli, tworzyć nowe templaty dla tej samej treści (odpowiednio je nazywając itp.) Dzięki takiemu rozwiązaniu stworzenie newsów do strony to kwestia 10 minut. Czyli tworzymy sobie nowy rodzaj treści, dodajemy elementy takie jak: Tytuł, Treść, Autor, Kategoria (dodatkowo cms powinien posiadać możliwość zarządzania strukturą drzewiastą treści). Później ustawiamy jako strone główną stronę z listingiem newsów, i tyle (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 20:52 |