Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> własny parser wiadomości vs gotowce, BBCode ale trochę inaczej
Aztech

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

W forach typu punBB, czy phpBB2 (oraz innych (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) ) podczas pisania wiadomości pojawia się podczas dodawania postu panel, który umożliwia wstawianie pogrubień, linków, cytowań itp.

Pytania:
1) gdzie można w sieci znaleźć tego typu gotowce, które możnaby dołączyć do własnego forum, lub przerobić je na własne potrzeby, pod jakimi hasłami szukać tego typu elementów.
2) czy warto pisać taki własny moduł jeśli miałby on mieć następującą funkcjonalność (to funkcje najbardziej potrzebne, by nie zagłębiać się w szczegóły):
- podświetlać odpowiednio linki
- linkować obrazki
- możliwość podglądu
- wspomagać tworzenie testów (coś na kształt możliwości dodawania ankiet do wątków ale dużo bardziej rozbudowane)
czy istnieją takie rozwiązania, pod jakimi hasłami je szukać, a może istnieją już rozwiązania posiadające w/w funkcjonalność, które można podpasować pod własne potrzeby

Za wyrozumiałość i odpowiedz mogące mnie pokierować w dobrą stronę, z góry dzięki

[EDIT]
Czyli w skrócie, które kreatory BBCode polecacie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

Ten post edytował Aztech 10.07.2006, 22:14:33
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Aztech

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat(Turgon @ 11.07.2006, 17:14 ) *
Proponowałbym własną klasę to według mnie niezbyt trudne ;] . Wystarczy trochę pokombinować z str_replace.

Turgon i tutaj się mylisz i to bardzo, wyobraż sobie taką sytuację, gdy użytkownik przez przypadej nie zakończy jakiegos tagu albo zrobi to źle np:
Kod
[b] to jest mój pogrubiony tekst [i] który staje się pogrubioną italiką [/ii] a który teraz nie powinien nią być ale wciąż jest bo ktoś zamiast zamykającego znacznika z i dał z dwona ii[/b]

Przy zwykłym str_replace poprzez zapominalskich uzytkowników rozsypie ci się to jak domek z kart.
Jest wiele innych niuansów. Jak napisałem, system ma posłużyć do pisania testów i z zapisanego szablonu generować stronę HTML oraz służyć m.in. ma do zapisywania poprawnych odpowiedzi.
Jak widać z opisu musi być modułowy. Jak się można domyślać, test to nie tylko pytania jednokrotnego wyboru (wielokrotnego) ale również pytania które nakazują użytkownikowi wpisanie jakiejś wartości i porównania jej z odpowiedzia itp itd
Dwa to jak już pisałem, nie każdy znacznik może się znaleźć w każdym znaczniku, tak jak np masz w XHTML-u gdzie w li nie możesz umieszczać niektórych znaczników, bo są one ze względu na specyfikację zabronione.
Proszę czytaj o co ludzie się pytają a nie pisz dla samego pisania, które nic nie wnosi.
Jeśli uważasz, że to jednak da się zrobić na str_replace to chętnie zobaczę Twój pomysł.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 27.12.2025 - 18:27