![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 8.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Od niedawna zaczalem interesowac sie MVC. Ale w dalszym ciagu nie wiem czy dobrze rozumuje istote MVC. Dlatego postanowilem napisac prosty (powtarzam, prosty, system) zeby sprawdzic czy ide w dobrym kierunku. Prosze o komentarze, jesli chodzi o sam schemat i istote wzorca MVC. Na poczatek przedstawie strukture katalogow: ./ - katalog glowny actions/ - katalog przechowujacy pliki .ini do wybranej akcji mozemy podac co ma zostac wykonane nastepnie configs/ - katalog z plikami konfiguracyjnymi - narazie nie uzyty controllers/ - katalog z kontrolerami - narazie tylko kontroler glowny models/ - katalog z plikami modeli views/ - katalog z plikami widokow index.php - plik glowny ktory uruchamia kontroler Zaczynamy od poczatku - kod kontrolera:
Zakladamy, ze uzytkownik wpisal: index.php?view=Users&action=addUser&userName=root kontroler laduje wiec model UsersMod:
i wykonuje w nim akcje zmianu danych, a poniewaz akcja addUser() posiada plik konfiguracjny z wywolaniem jako kolejnej akcji countUsers wywoluje kolejna akcje. No i pozostaje wyswietlenie widoku Users:
Co sadzicie o tym? Czy dobrze rozumuje istote MVC? Zapraszam do dyskusji... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
Jeżeli to działą, to jest dobre... Nie ma "szablonowej" implementacji tego wzorca w zadnym z jezyków, dla tego trzeba tylko znac załozenia i tworzyc własne.
Tutaj masz opis wzorca, nie implementacji: http://hwao.be/blog/2006/04/14/model-view-controller/ Raczej jak sa katalogi, to najmniej wazne poniewaz powinny byc ustawione przez stale (przynajmniej ja tak robie). Troche wydaje mi sie dziwny ten kontroler, poniewaz jest jakis taki "malo" elastyczny. Napisz pare aplikacji na tym to Ci zaraz przyjdzie do glowy jakies lepsze rozwiazanie. Umnie widok robi troche inna rzeczy, a to co jest u Ciebie, u mnie robi to system szablonów. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 02:10 |