Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [advAjax] button a onsubmit
barts

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Przeczytalem artykul http://wortal.php.pl/phppl/wortal/artykuly...aca_technologia

i wlasnie taka funkcjonalnosc na stronie chcialbym osiagnac. Zauwazylem jeden blad w:

<button onClick="sprawdz_dane();">Zarejestruj mnie...</button>

musi byc jeszcze return false;

<button onClick="sprawdz_dane(); return false;">

bo wczesniej na firefoxie nie chcialo dzialac sprawdzenie w Ajaxie tylko od razu wysylalo formularz. Tylko teraz problem jest pod IE, bo jak nacisne enter po wypelnieniu formularza to jest wysylany od razu bez sprawdzenia (sprawdz_dane). W IE trzeba nacisnac button zeby bylo sprawdzenie poprawnosci. Jak mozna to obejsc? Chcialbym zeby zarowno w IE jak i w firefoxie po nacisnieciu entera jak i nacisnieciu buttona sprawdzalo dane. Wiem, ze mozna zrobic <form onsubmit="sprawdz_dane()..."> ale wtedy nie wiem co dac w pliku example.js, bo:

1. if(obj.responseText == "OK") {
  2. $("registerForm").submit();
  3. }

nie dziala.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
barts

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Kiedy jest button, ktory trzeba przycisnac i w IE nacisne enter zeby wyslac formularz (jak wiekszosc userow) zamiast nacisnac button to wysyla sie formularz do register3.php, bez przejscia procesu sprawdzenia zmiennych, ktore sprawdza register2.php za pomoca AJAXa. Dopiero kiedy klikne w button to zmienne z formularza sa sprawdzane.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 8.10.2025 - 18:56