![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 5 Dołączył: 8.11.2004 Skąd: trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Od jakiegoś czasu mam niewielki kontakt ze smarty, które ponoć służy do oddzielenia kodu od layotu ale właściwie z moich doświadczeń co prawda niewielkich w tym zakresie, wnioskuje że zamiast instrukcji for napiszę {section} itp więc na pierwszy rzut oka według mnie to mam więcej roboty bo muszę zapoznac nowe instrukcje po to jedynie żeby zastąpić te z php, może ktoś ma jakieś racjonalne wytłumaczenie tego absurdu. Być może się myle, ale gdzie wtedy leży sens smarty? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 21.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pytanie o sens używania smarty nie jest zasadny zważywszy na rozmiar projektu i grono użytkowników - może wytłumaczenie "od dupy" ale czasem takie lepiej dociera.
Jeżeli nie przemawiają wcześniej przytoczone argumenty to podam jeszcze jeden: pracę nad kodem i layout'em od pewnego momentu w projekcie można prowadzić równocześnie, tzn, że gdy programista umożliwi dostęp do ważniejszych danych w znormalizowanej postaci designer juz tworzy i modyfikuje szablon. Można też zrobić inaczej (chociaż chyba tylko w specyficznych sytuacjach) - przygotować najpierw szablon, ustalić jego kształt i rozmieszczenie el "aktywnych" i dopiero wtedy siadać do kodowania. Tak jak mówię, sytuacja szczególna musi nastąpić ponieważ czesto w większych (albo troszke większych) realizacjach wymagania zmieniają sie w trakcie produkcji a modyfikacja kodu i szablonu wtedy równocześnie jest trudna do osiągniecia. Szablony to naprawde fajowa rzecz, chyba lepsze określenie to zbawienna. To tak jak byś powiedział, że po co SQL, przecież mamy CSV albo inny format plików w których można przechowywać dane i mozemy je z tamtąd zczytywać. Jasne, tylko przy kilku tabelkach i 2 bardziej nietypowych requestach byś się zajechał z oprogramowaniem tego, a jeszcze jak by doszła zmiana organizacji danych... OMG nie chce mi sie nawet tego wyobrażać. Dziękuje to byłem ja: Pianandrill |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 16:53 |