![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 0 Dołączył: 7.05.2004 Skąd: Jelenia Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
przeczytałem artykuł ze strony głównej pt. 'Budowa interfejsów bazodanowych' i zaintrygowała mnie kwestia dziwnych funkcji zawartych w umieszczonych tam klasach. Z resztą widziałem podobne w innych artykułach. Przytocze tutaj taki przykład z sekcji artykułu zatytułowanej 'Składamy wszystko w całość'.
Jaki jest sens używania tego typu funkcji jak tutaj: setNumPosts(), getNumPosts(), submit() ? Wydaje mi się że kod:
Można z powodzeniem zapisać tak:
A później w destruktorze wysyłać do bazy zgromadzone przez cały czas działania skryptu dane. Pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
Cytat A później w destruktorze wysyłać do bazy zgromadzone przez cały czas działania skryptu dane. Nie do końca, ponieważ często zachodzi potrzeba operacji na danych które powinny zostać uakualnione, jeżeli były to destruktor to różnie to bywa. Pisanie za każdym rażem unset" title="Zobacz w manualu php" target="_manual() też nie jest najlepszym pomysłem, dlatego właśnie stosuje się te metody. Wspomne tylko jeszcze, że php udostepnia bardzo ubogi mechanizm dotyczący właściwości klasy. @LBO: Mozna by próbować osiągnąć efekt o którym piszesz, korzystając z magicznej metody __get(), tylko sam nie wiem, jak z zwracaniem wyjątków (z tego co pamiętam to działają aż miło (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) ) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 04:09 |