Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> System obsługi sklepu
athabus

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,
Stoję właśnie przed przeniesieniem działalności wirtualnej do świata rzeczywistego. Mam sklep internetowy, który będzie poszerzony o sklep realny. Pojawił się jednak problem.
Chciałbym aby sklepy miały wspólną bazę danych produktów, stanów magazynowych - gdy klient kupuje w internecie, to automatycznie zmniejszają się stany magazynowe itd.

Jako, że po raz pierwszy będę robił coś takiego chciałbym się spytać a właściwie prosić o wszelkie uwgai jakie uznacie za konieczne. Ja to widzę tak:
- baza produktów, stanów magazynowych itd będzie dalej w Internecie
- dla sklepu stworzę drugą aplikację, która będzie odpowiedzialna za obsługę klienta realnego. W sklepie realnym będzie istniał lokalny serwer, który będzie zawierał listę produktów, ceny itd (okrojona wersja bazy z internetu) - będzie on współpracował z czytnikiem kodów kreskowych (javascript) oraz w przyszłości z kasą fiskalną. Lokalny serever pozwoli na szybszą pracę (nie będzie trzeba tylu zapytan do bazy internetowej wykonywac itd) - po zakonczeniu transakcji (np. po zaplacie) serwer lokalny wywola skrypt aktualizujacy stany w internecie zgodnie z poczynionymi zakupami.

Od razu dodam, że wszystko musi chodzi na php, gdyż jedynie w tym języku jestem obecnie w stanie to napisać bez dodatkowej nauki a czas goni. Wiem, że lepiej byłoby zrobić ten front-end np. w C#, ale w chwili obecnej jest to niemożliwe.

Co myślicie o takim modelu - jakie słabe strony dostrzegacie?
- Mój pierwszy typ to mimo wszystko duże uzależnienie od Internetowej bazy danych - trzeba zadbać o to aby system w razie potrzeby mógł pracować samodzielnie i gromadzic tranzakcje lokalnie przez dluzszy czas - wiadomo jak to jest z ISP - raz dziala raz nie
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
spenalzo

-----

Cytat(athabus @ 28.06.2006, 18:22 ) *
Raczej chodzi o to, że towar pochodzi z wielu lokalizacji i na niektóre rzeczy czasami trzeba czekać około 10dni. Ja chcę aby w danej chwili była informacja czy towar jest (a jeśli go nie ma to niech się wyświetli info o wydłużonym czasie oczekiwania). Dążę mniej więcej do takiego modelu jak ma Komputronik -> widzisz ile w poszczególnych sklepach jest towaru.

Każdy towar ma przecież swojego dostawce. Każdy dostawca potrzebuje X czasu od otrzymania zamówienia do dostarczenia do ciebie. Wiec wystarczy rozbudować baze dostawców o średni czas dostawy i brać go pod uwage przy sprawdzaniu stanu magazynu w stosunku do czasu dotarcia następnej dostawy i ew. wyświetlanie tego na stronie, czy sygnalizowaniu gdzieś w panelu admina o kłopotach mogących wystąpić z powodu zmniejszającego sie stanu. Również wprowadzajac zamowienie do dostawcy możesz gdzies to zapisywać, i korzystając z średniego czasu dostawy wyświetlać info, że przewidywany czas dostępności produktu to na przykład 3 dni.

Ale... Od jakiegoś czasu pracuje w sporej hurtowni właśnie w handlu i im bardziej sie zagłębiam, tym bardziej twierdze, że napisanie systemu do obsługi sprzedaży TYLKO wydaje sie proste. Dlatego radze ci skorzystać raczej z gotowych systemów niż kombinować ze swoim.

Ten post edytował spenalzo 28.06.2006, 17:39:04
+Quote Post
athabus

-----

Cytat(spenalzo @ 28.06.2006, 16:37 ) *
Ale... Od jakiegoś czasu pracuje w sporej hurtowni właśnie w handlu i im bardziej sie zagłębiam, tym bardziej twierdze, że napisanie systemu do obsługi sprzedaży TYLKO wydaje sie proste. Dlatego radze ci skorzystać raczej z gotowych systemów niż kombinować ze swoim.

Niestety - w biznesie dopiero zaczynam i nie stać mnie na gotowe rozwiązania tej klasy jakiej będę chciał mieć. Myślę perspektywicznie o małej sieci - a skoro pracujesz w handlu to wiesz ile kosztuje system, który obsługuje kilka sklepów + sklep internetowy. Takie systemy mają zresztą ogrom opcji, których i tak bym nie wykorzystywał.

Zdaję sobie sprawę, że nie uda mi się napisać takiego systemu jak komercyjny. Myślę jednak , że jeśli dobrze podejdę do problemu już na etapie projektu to uda mi się zrobić coś co będzie spełniało moje potrzeby (w sumie nie aż tak wygórowane), a jednocześnie będzie w jakiś sposób skalowalne.
Zresztą powiem szczerze, że znam jeden system z "górnej półki" i z mojego doświadczenia wynika, że w przypadku handlu detalicznego byłby to przerost formy nad treścią - takie systemy sprawdzają się bardziej w przypadku hurtowni i firm produkcyjnych gdzie zachodzi potrzeba koordynacji wielu sfer.

W moim przypadku jest to tylko sklep internetowy + sklep realny (w przyszłości kilka sklepów). Aplikacja ma mi tylko pomóc w zarządzaniu i dać kilka narzędzi. Mam nadzieję, że nie okarze się tak jak mówisz, że mi się tylko wydawało (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/blink.gif)
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 7.10.2025 - 18:58