Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> System obsługi sklepu
athabus

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,
Stoję właśnie przed przeniesieniem działalności wirtualnej do świata rzeczywistego. Mam sklep internetowy, który będzie poszerzony o sklep realny. Pojawił się jednak problem.
Chciałbym aby sklepy miały wspólną bazę danych produktów, stanów magazynowych - gdy klient kupuje w internecie, to automatycznie zmniejszają się stany magazynowe itd.

Jako, że po raz pierwszy będę robił coś takiego chciałbym się spytać a właściwie prosić o wszelkie uwgai jakie uznacie za konieczne. Ja to widzę tak:
- baza produktów, stanów magazynowych itd będzie dalej w Internecie
- dla sklepu stworzę drugą aplikację, która będzie odpowiedzialna za obsługę klienta realnego. W sklepie realnym będzie istniał lokalny serwer, który będzie zawierał listę produktów, ceny itd (okrojona wersja bazy z internetu) - będzie on współpracował z czytnikiem kodów kreskowych (javascript) oraz w przyszłości z kasą fiskalną. Lokalny serever pozwoli na szybszą pracę (nie będzie trzeba tylu zapytan do bazy internetowej wykonywac itd) - po zakonczeniu transakcji (np. po zaplacie) serwer lokalny wywola skrypt aktualizujacy stany w internecie zgodnie z poczynionymi zakupami.

Od razu dodam, że wszystko musi chodzi na php, gdyż jedynie w tym języku jestem obecnie w stanie to napisać bez dodatkowej nauki a czas goni. Wiem, że lepiej byłoby zrobić ten front-end np. w C#, ale w chwili obecnej jest to niemożliwe.

Co myślicie o takim modelu - jakie słabe strony dostrzegacie?
- Mój pierwszy typ to mimo wszystko duże uzależnienie od Internetowej bazy danych - trzeba zadbać o to aby system w razie potrzeby mógł pracować samodzielnie i gromadzic tranzakcje lokalnie przez dluzszy czas - wiadomo jak to jest z ISP - raz dziala raz nie
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
spenalzo

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Ja bym skorzystał z istniejącego oprogramowania do obsługi sklepu prawdziwego, natomiast stany towarów w internecie aktualizować co jakiś czas (np. 2h) automatycznie, ale używając określeń stanów nie przez ilości numeryczne, ale np. "dużo(>20), mało(10-20), na wyczerpaniu (<10), brak(0)". Inaczje musiałbyś BARDZO dbać i kontrolować stan zapasów,bo przecież może sie zdarzyć taka sytuacja, że klient w internecie wlozy do koszyka 10 sztuk towaru, system ściagnie je ze stanu magazynu, a w tym samym czasie klient zostanie odesłany z kwitkiem, bo tych 10 (akurat ostatnich) sztuk nie ma - a za jakis czas automatem skasujesz nieaktywną sesję z tymi 10 pozycjami ze sklepu internetowego.... Taka sama sytuacja może sie zdarzyć nawet w sklepie wirtualnym, gdy dwóch klientów wybierze sobie ten sam towar. W przypadku niewielkiej ilości pozycji nie jest to problem, zawsze przecież możesz iść i policzyć ile faktyznie jest towaru, ale gdy masz ich sporo to takie coś byłoby conajmniej kłopotliwe, żeby nie powiedzieć męczące - w koncu nikt by ci nie zwrocil uwagi ze coś nie gra - dopier po jakimś czasie samo by to wyszło...
Dlatego ja proponuje takie rozwiazania:
1. towar zdejmujesz ze stanu w momencie faktycznej sprzedaży (sklep prawdziwy) lub w momencie potwierdzenia zamówienia (sklep internetowy)
2. ogólne określenie ilości zamiast dokłądnych.

Kolejna sprawa to bezpieczeństwo...
Nie odważyłbym sie połączyć sklepu internetowego ze sklepem istniejacym fizycznie w jeden "organizm" ze względu na to, że nikt nie pisze bezbłędnych aplikacji i zawsze, predzej czy pozniej, znajdzie sie ktoś kto odkryje dziurę w systemie.

A co wybrać... zależy od tego gdzie masz większy ruch - jeżeli sporo większy w internecie to bym sie zastanowił nad dostosowaniem, ale jeżeli internet ma być jakby rozszerzeniem sklepu realnego, to bym nie cudował, tylko aktualizował raz na czas.

Ten post edytował spenalzo 28.06.2006, 16:53:23
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 10.10.2025 - 06:56