![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 0 Dołączył: 18.02.2004 Skąd: Knurów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat We are glad to finally unveil the Zend Framework project. We have worked hard in the past few months with our partners and the community to get to this stage. We believe the Zend Framework can already be of great use to php developers, although we still have a lot of work ahead of us. Jestem ciekaw, czy choć trochę ustandaryzuje to proces budowania aplikacji w php. W każdym razie php w końcu się doczekało swojego oficjalnego frameworka: http://framework.zend.com/download |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 740 Pomógł: 15 Dołączył: 23.08.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przyjrzałem się wstępnie ZF i niestety jestem troszkę rozczarowany. Juz sam sposob uzycia tego frameworka wymagający uzycia pliku .htaccess, w którym nie tylko wpisujemy regułę o przekierowaniu każdego żadania na index.php w katalogu głównym, co uniemożliwia nam np. umieszczenie osobnych projektow w podkatalogach, ale też konieczność zmiany dyrektywy php_value include_path "/path/to/lib". Jakby nie mozna tego bylo załatwić przy pomocy stałej.
Zend_Controler - wymuszone jest umieszczenie wszystkich kontrolerow w jednym katalogu. Moim zdaniem nie sprzyja to budowaniu modularnych aplikacji, a w każdym razie uniemozliwia trzymanie wszystkich plikow danego modulu w jednym katalogu. Adapter do baz danych zapowiada się ciekawie. Jeszcze nie testowalem, ale napewno wyprobuje Zend_Filter jest prosty - zwykly zbior statycznych metod. Przydalby sie jakis sposob zarzazdzania poszczegolnymi testami. Kiedys nad czyms takim pracowalem. Trzymalem kazdy test w osobnej klasie oczywiscie implementujacej okreslony interfejs. Nie wiem czy to bylo najlepsze rozwiazanie, ale umozliwialo latwa rozbudowe bazy testow. Zend_InputFilter - w takiej formie w jakiej to jest teraz to miom skromnym zdaniem jest to przyklad bezsensownej roboty. Po pierwsze mysle ze daloby sie to zrobic przy pomocy metody magicznej __call. Po drugie uzycie tej klasy ogranicza nas do przeprowadzenia tylko jednego testu na danej zmiennej. Na temat pozostalych klas nie mam na razie refleksji, ale moze inni mają. Chętnie dowiem się co myślicie o tym frameworku. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 14:50 |