![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 5 Dołączył: 8.11.2004 Skąd: trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Od jakiegoś czasu mam niewielki kontakt ze smarty, które ponoć służy do oddzielenia kodu od layotu ale właściwie z moich doświadczeń co prawda niewielkich w tym zakresie, wnioskuje że zamiast instrukcji for napiszę {section} itp więc na pierwszy rzut oka według mnie to mam więcej roboty bo muszę zapoznac nowe instrukcje po to jedynie żeby zastąpić te z php, może ktoś ma jakieś racjonalne wytłumaczenie tego absurdu. Być może się myle, ale gdzie wtedy leży sens smarty? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
OK, ale to by znaczyło, że po pierwsze osoba od layoutu powinna znać także smarty No widzisz, nie bez powodu manual Smarty dzieli się na "Smarty for programmers" i "Smarty for template designers". Osoba od layoutu zakładam zna HTML biegle. Nauczenie się ~20 nowych konkstrukcji to nie jest wielkie wyzwanie, prawda? A daj teraz tej osobie kod php w którym masz wymieszane mysql_query, potem echo, potem jakieś fory, foreache, to wszystko pozamykane w instrukcjach warunkowych. Zakładasz, że ta osoba szybciej dojdzie do co, gdzie i jak patrząc na ten php? Każdy ma swoje przyzwyczajenia - to prawda. Ja odkąd zacząłem używać Smarty (do którego też byłem na początku dość sceptycznie nastawiony) pozbyłem aię 100% HTMLa z kodu php. Nie ma go tam nawet kawałek. Dzięki temu, mogę zabrać swój np. CMS do torby, pojechać do Krakowa, wypakować na rynku, dołączyć do niego nowy Kraków-friendly layout i śmiga. A CMSa nawet nie dotknę :) (chciałem obrazowo :P) Czy twój dostawca obudowy do telefonu kom. zna zasady funkcjonowania tego telefonu? Nie zna, bo on musi tylko wiedzieć jakie zrobić wymiary i rodzaj mocowania. Potraktuj Smarty jako "nakładkę" na aplikację, którą możesz w każdej chwili zmienić całkowicie nie dotykając nawet aplikacji. pozdr. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 09:54 |