Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Głupie pytanie, po co mi smarty
php programmer

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam

Od jakiegoś czasu mam niewielki kontakt ze smarty,
które ponoć służy do oddzielenia kodu od layotu
ale właściwie z moich doświadczeń co prawda niewielkich
w tym zakresie, wnioskuje że zamiast
instrukcji for napiszę {section}
itp więc na pierwszy rzut oka według mnie to mam więcej
roboty bo muszę zapoznac nowe instrukcje po to jedynie
żeby zastąpić te z php, może ktoś ma jakieś racjonalne
wytłumaczenie tego absurdu.
Być może się myle, ale gdzie wtedy leży sens smarty?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
siemakuba

Grupa: Przyjaciele php.pl

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat(php programmer @ 22.06.2006, 09:27 ) *
OK, ale to by znaczyło, że po pierwsze osoba od layoutu powinna znać także smarty

No widzisz, nie bez powodu manual Smarty dzieli się na "Smarty for programmers" i "Smarty for template designers". Osoba od layoutu zakładam zna HTML biegle. Nauczenie się ~20 nowych konkstrukcji to nie jest wielkie wyzwanie, prawda? A daj teraz tej osobie kod php w którym masz wymieszane mysql_query, potem echo, potem jakieś fory, foreache, to wszystko pozamykane w instrukcjach warunkowych. Zakładasz, że ta osoba szybciej dojdzie do co, gdzie i jak patrząc na ten php?

Każdy ma swoje przyzwyczajenia - to prawda. Ja odkąd zacząłem używać Smarty (do którego też byłem na początku dość sceptycznie nastawiony) pozbyłem aię 100% HTMLa z kodu php. Nie ma go tam nawet kawałek. Dzięki temu, mogę zabrać swój np. CMS do torby, pojechać do Krakowa, wypakować na rynku, dołączyć do niego nowy Kraków-friendly layout i śmiga. A CMSa nawet nie dotknę :) (chciałem obrazowo :P)

Czy twój dostawca obudowy do telefonu kom. zna zasady funkcjonowania tego telefonu? Nie zna, bo on musi tylko wiedzieć jakie zrobić wymiary i rodzaj mocowania. Potraktuj Smarty jako "nakładkę" na aplikację, którą możesz w każdej chwili zmienić całkowicie nie dotykając nawet aplikacji.

pozdr.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 6.10.2025 - 09:54