![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, ostatnio postanowilem sie zajac cachowaniem zapytan z bd. I tak pomalutku stworzylem swoja klase do cachowania/odczytywania zapytan z PostgreSQL. Klasa po malych przerobkach bedzie dzialac rowniez z MySQL.
Na poczatek, co by nie byc posadzony o plagiat ![]() ![]() Na poczatek moze diagram mojego rozwiazania Diagram klas (uml znam slabo wiec pewnie sa bledy w diagramie jesli chodzi o oznaczenie relacji) Co do kodu to znajduje sie on tutaj: (podaje linki bo kodu jest za duzo na wklejanie) Klasa DB -glowna klasa bazy danych Db_result - abstrakcyjna klasa wyniku zapytania Db_Result_orig - wynik zapytania wykonanego z bazy Db_result_cache - wynik zapytania wykonanego z cachu (lub z bazy z pozniejszym cachowaniem) GenericException - Rozszerzenie klasy Exception o zapis wyjatkow do loga PGException - klasa wyjatku bazy danych Klasy dodatkowo korzystaja z kilku stalych (np. connection string, sciezka do katalogu z cachem itp), ktore trzymam w osobnym pliku -> gdyby ktos chcial przetestowac na zywo dzialanie klasy to trzeba odpowiednie pliki wygenerowac wraz ze stalymi. Najwazniejsze cechy moich klas to: - cachowanie zapytan do pliku tekstowego / odczytywanie zapytan z takiego cachu - system obslugi wyjatkow z zapisem bledow do logow - mozliwosc iterowania wyniku - zastsowany interfejs iteratora Jako ze jestem poczatkujacy prosze o ocene kazdego aspektu, ktory przyjdzie wam do glowy - poczynajac od kodu a na organizacji projektu konczac - kazda rada / wytkniecie bledu mile widziane. Przykladowe zastosowanie
Ten post edytował athabus 15.06.2006, 19:28:22 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Cysiaczek
Czy chodzi Ci o cos takiego?
Czyli ze klasa DB includuje klasy db result itd? Robilem to dlatego, ze np. klasa Db "zwraca" wynik jako obiekt db_result. Czy includowanie powinno byc w osobnym pliku (dajmy na to w pliku korzystajacym z Db)? Myslalem ze tak jak jest teraz jest ok bo nie trzeba pamietac o includowaniu pozostalych klas. @mariuszn3 - nawet nie wiedziale ze mySql cachuje wyniki ![]() @dr_bonzo - myslalem ze to byl jeden ciag myslowy ![]() A i jeszcze jedno - zapomniale o to spytac w pierwszy poscie. Wynik cachowanych zapytan przechowuje w pliku o nazwie 'typ zapytania (assoc/numeric)' . sha1 z zapytania . 'txt' czyli np: as_asdlkjqasdf02dd2lj3jv09qnajkfa.txt myslicie ze tak jest poprawnie? Bo w innych przykladach widzialem nazwy plikow nadawane recznie lub zapytanie jako nazwa pliku. Ale w 1 przypadku wydaje mi sie ze jest to niewygodne w uzytkowaniu a w 2 nazwy przy skomplikowanych zapytaniach byly zbyt dlugie. Jestem swiadom ze moje rozwiazanie tez nie jest doskonale ale co o nim myslicie? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 0 Dołączył: 22.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@mariuszn3 - nawet nie wiedziale ze mySql cachuje wyniki ![]() Myślę, że to może mieć sens tylko wtedy jeśli faktycznie w ogóle przy przejściu całego skryptu unikasz połączenia z bazą.. a nie kiedy unikasz wywołania zapytania przy i tak już nawiązanym połączeniu z bazą. Zwróć uwagę, że rozszerzenia php do łączenia z bazą (mam na myśli mysql czy mysqli, ten ostatni nawet jest napisany poprzez programistów mysql) są napisane z poziomu języka C. Czyli z zasady są one dużo szybsze niż jakiekolwiek próby uzupełniania czy zastępowania ich przez kod php - w momencie jak już masz połączenie z bazą, wszystkie zapytania odbywają się bardzo szybko. Według moich testów szybkość zwrócenia scache'owanej odpowiedzi na zapytanie wacha się w granicach kilku mikrosekund( ![]() Natomiast przykład, który przytoczyłeś, czyli przykładowo rzadko zmieniający się opis produktu, cache'ował bym nie poprzez klasy do cache'owania zapytań do bazy ale przez coś bardziej uniwersalnego. przykładowo poprzez coś takiego jak turck mmcache, którym właśnie możesz cache'ować wyniki często powtarzających się przejść tego samego algorytmu... i też to będzie mega szybsze niż jakaś klasa w php do cache'owania, bo mmcache jest to rozszerzenie napisane w C. Ten post edytował mariuszn3 16.06.2006, 17:30:55 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.06.2025 - 07:25 |