![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 149 Pomógł: 0 Dołączył: 18.04.2004 Skąd: Z nikąd Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Chodzi mi o to, ze mam kilka tabel polaczonych ze soba polem pole_id.
Mam jakis warunek i on zwraca liste id (pole_id), ktore nalezy usunac z wszystkich tabel. Czy inaczej mowiac chce usunac dane z kilku tabel o danym id spelniaujacych konkretny warunek. To sie jakos nazywalo: kaskadowe usuawanie, czy jakos tak.... jak to sie robi? jakie wersje mysql to obsluguja? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@koskitos Piszesz pytanie i zadasz aby Ci kazdy krok po kroku to zrobil. Dostales 2 wskazówki co masz zrobic i nawet nie raczyles pogooglowac.
Cytat ale mam pytanie: czy to usuwanie kaskadowe jest obslugiwane przez wszystkie wersje mysql, czy tylko 5? Tam gdzie jest Inno DB z tego co pamietam to chyba bylo 4.0 albo jeszcze wczesniej tylko to bylo domyslnie wylonczone. Cytat wogole czym sie rozni innodb od myisam? Inno DB ma wewneczne polaczenie (relacje) ale za to jest wolniejszy Cytat ale ja nie jestem leniwy, bo tego szukalem, a o kluczu obcym nikt z poprzednikow nie pisal, A co pisal bendi w 2 poscie? Czy tak trudno wpisac te 3 slowa kluczowe w google? Cytat CREATE TABLE -> type InnoDB a później FOREIGN KEY -> ondelete cascade Cytat jak ktos nie wie, to go naprowadzcie, a nie rzucacie jakimis haslami Wydawalo mi się ze to jest to samo. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 02:40 |