![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 1 Dołączył: 13.04.2003 Skąd: z ławki przed blokiem Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
catch try itp, probuje tym jakas zawladnac tylko chyba nie za bardzo rozumiem idei (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) powiedzmy mam taki kodziek
no i w sumie wiadomo ze $a musi byc tablica inaczej error: Warning: Invalid argument supplied for foreach() in D:\WWW\nieruchomosci\admin\test.php on line 5 no wiec jak wylapac takiego wyjatka? musze dac np cos takiego:
przyklad blogu try catch z php.net tak to trzeba robic czy mozna nie wiem jakaos latwiej ;p |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@LBO Przejrzałem pobierznie tego arta - fajny tekst - muszę go przeczytać dokładniej w wolnej chwilii.
Do tej pory raczej nie używałem kodów błędów w celu określenia "krytyczności" wyjątku, zazwyczaj wystarczało mi określenie typu wyjątku, żeby podjąć dalsze działania - kody mogą się jednak przydać gdy moje skrypty staną się bardziej skomplikowane, żeby ograniczyć ilość klas pochodnych od Exception (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) Taka moja ogólna refleksja - która jest zdaje się zgodna z tym artykułem - to, żeby nie nadużywać wyjątków. Wyjątki są ok, ale kod taki jak np. ten poniżej jest przykładem niepotrzebnego użycia (IMHO). Mówię to dlatego, że w manualach, książkach itp takie przykłady właśnie są podawane.
Wyjątki służą raczej do sygnalizowania problemów, którego sposób obsłużenia będzie zależny od kontekstu w jakim metoda wyrzucająca wyjątek zostanie użyta - przynajmniej ja tak je rozumiem //edit: No i jeszcze oczywiście dodam, że tworząc własne klasy wyjątków można zapisać więcej informacji "środowiskowych" z momentu gdy wystąpił wyjątek - np. Jeśli jest to wyjątek bd - można "zapamiętać" ostatnie zapytanie, nr błędu zwrócony przez bazę, komunikat itp itd - ma to spore znaczenie np. gdy wywołuje się zapytania w pętli Ten post edytował athabus 7.06.2006, 15:02:43 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 21:35 |