![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 2.08.2005 Skąd: pomorskie Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy w dobrym miejscu pytam. Jeśli nie, to przepraszam.
Od zawsze używałem Windowsa (w tej chwili xp), ale męczą mnie już ciągłe awarie, błędy i potrzeba ciągłego przeinsalowywania systemu. Dostałem Linuxa Aurox i zastanawiam się nad instalacją. Komputera używam właściwie do wszystkiego (internet, pisanie w php/mysql, czasem gry, muzyka, filmy. Co mi poradzicie? Dlaczego warto lub nie warto instalować Linuxa? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 20 Dołączył: 8.12.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powracająć
@Martin24 wyciągajć wnioski z naszych chaotycznych wypowiedzi ośmielam się zsumować. Jeżeli chcesz mieć stabilny system na którym wszstko będzie ci działać, sugeruje raczej poszukać informacji o zasadach konserwacji systemu i utrzymywaniu go w porządku - jeżeli chodzi o xp, z własnego doświadczenia i jak widzę Mika też, tak naprawde xp to bardzo wdzięczny system który przy odrobinie dobrych chęci może być bardzo stabilny i pewny. Jeżeli natomist chcesz zapomnieć o Windach, to tak czy inaczej czeka cię nauka konfiguracji i dopasowania sobie Linucha pod własne potrzeby. Tak czy inaczej sumując, jaki kolwie system operacyjny nie zostanie wybrany, wymaga dla sprawnej i stabilnej pracy podstawowej wiedzy z zakresu jego obsługi konserwacji i utrzymania. Windows jest prostszy, wszystko w nim się ładnie i szybko instaluje podłancza i działa, plug and pray w prosty sposób sprowadza użytkownika do podłączenia użądzenia, bądz msi do naciśnięcia instaluj a potem dalej. Za to Xp jest znacznie bardziej delikatny i podatny na wywrotki wszelkiego rodzaju. Linuch, natomiast wymaga wiedzy pod względem konfiugracji, podłączania i takich tam, wzamian za to oferuje dużo mniejszą podatność na wywrotki. Moim zdaniem dla tego, że nie wystarczy naciskać dalej i użytkownik korzystający z tego systemu bardziej orientuje się co w danym momencie robi. (Żywym przykładem użytkownika który nawet linucha rozłoży jest moja żona z uprawnieniami root'a (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) ). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 06:52 |