![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
// post usuniety
Ten post edytował phpion.com 6.06.2006, 09:52:00 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 764 Pomógł: 3 Dołączył: 30.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie siedzę aż tak bardzo w bazach danych by być ekspertem i ocenić Twoją strukturę, ale z tego co zauważam:
Tabela klienci: 1. Czemu tylko 20 znaków na nazwy miejscowości? Np. Grodzisk Wielkopolski już cały Ci się nie zmieści. To samo z nazwą ulicy (pewnie też udałoby się znaleźć przypadek, gdzie nazwa ulicy ma więcej niż 20 znaków). 2. Czemu na haslo przeznaczyles tylko 15 znakow? Stosujac np. md5 potrzebujesz 32 znaki. A nie stosujac funkcji skrotu to 15 znakow chyba troszeczke za malo. Tabela stawki VAT: 1. Co jak nasi (rząd) wprowadza stawki np. 3,5%? Bedziesz musiał zmienić typ danych dla stawki. Jak na razie nie ma takiej potrzeby, ale chyba ze względów przyszłościowych lepiej dać typ decimal(5,2). Produkty: 1. Nazwa produktu - mało znaków. To tak z grubsza co rzuciło mi się w oczy. Dlaczego dostales 3,5? Może niedopełniłeś jakiś formalności o których tutaj nie wiemy? Może Twoja praca spadła na niższy stolik? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Jednak chyba najlepiej będzie jak porozmawiasz z wykładowcą, bo ogólnie chyba nie najgorzej jest to zrobione. Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
2. Czemu na haslo przeznaczyles tylko 15 znakow? Stosujac np. md5 potrzebujesz 32 znaki. A nie stosujac funkcji skrotu to 15 znakow chyba troszeczke za malo. SHA1 potrzebuje 40 znaków. Jeśli hasło będzie miało 5znaków to do bazy zostanie zapisane i tak 40. A co jeśli użytkownik chciałby mieć hasło 100znakowe? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 764 Pomógł: 3 Dołączył: 30.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
SHA1 potrzebuje 40 znaków. Jeśli hasło będzie miało 5znaków to do bazy zostanie zapisane i tak 40. A co jeśli użytkownik chciałby mieć hasło 100znakowe? Nie za bardzo wiem, co chcesz mi przekazać pisząc tego posta. Może jaśniej wytłumaczyć gdzie nieprezycyjnie wyraziłem się w cytowanych przez Ciebie słowach? @phpion.com - Porozmawiaj z wykładowcą, jeżeli uważasz, że dostałeś zbyt niską ocenę. Być może w jego ocenie zbyt mała liczba znaków na miejscowość w poważnym stopniu dyskwalifikuje bazę danych przez co otrzymałeś taką ocenę. Trudno nam oceniać sposób oceny Twojego projektu przez wykładowcę. Może porównaj swoją pracę z innymi osobami? Ten post edytował mhs 5.06.2006, 13:16:20 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 28.09.2025 - 11:35 |