Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Prosba o ocene bazy
phpion

Grupa: Moderatorzy

// post usuniety

Ten post edytował phpion.com 6.06.2006, 09:52:00
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
mhs

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Nie siedzę aż tak bardzo w bazach danych by być ekspertem i ocenić Twoją strukturę, ale z tego co zauważam:

Tabela klienci:

1. Czemu tylko 20 znaków na nazwy miejscowości? Np. Grodzisk Wielkopolski już cały Ci się nie zmieści. To samo z nazwą ulicy (pewnie też udałoby się znaleźć przypadek, gdzie nazwa ulicy ma więcej niż 20 znaków).

2. Czemu na haslo przeznaczyles tylko 15 znakow? Stosujac np. md5 potrzebujesz 32 znaki. A nie stosujac funkcji skrotu to 15 znakow chyba troszeczke za malo.

Tabela stawki VAT:

1. Co jak nasi (rząd) wprowadza stawki np. 3,5%? Bedziesz musiał zmienić typ danych dla stawki. Jak na razie nie ma takiej potrzeby, ale chyba ze względów przyszłościowych lepiej dać typ decimal(5,2).

Produkty:

1. Nazwa produktu - mało znaków.

To tak z grubsza co rzuciło mi się w oczy. Dlaczego dostales 3,5? Może niedopełniłeś jakiś formalności o których tutaj nie wiemy? Może Twoja praca spadła na niższy stolik? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Jednak chyba najlepiej będzie jak porozmawiasz z wykładowcą, bo ogólnie chyba nie najgorzej jest to zrobione.

Pozdrawiam.
+Quote Post
Jarod

-----

Cytat(mhs @ 3.06.2006, 20:49 ) *
2. Czemu na haslo przeznaczyles tylko 15 znakow? Stosujac np. md5 potrzebujesz 32 znaki. A nie stosujac funkcji skrotu to 15 znakow chyba troszeczke za malo.

SHA1 potrzebuje 40 znaków. Jeśli hasło będzie miało 5znaków to do bazy zostanie zapisane i tak 40. A co jeśli użytkownik chciałby mieć hasło 100znakowe?
+Quote Post
mhs

-----

Cytat(J4r0d @ 4.06.2006, 19:28 ) *
SHA1 potrzebuje 40 znaków. Jeśli hasło będzie miało 5znaków to do bazy zostanie zapisane i tak 40. A co jeśli użytkownik chciałby mieć hasło 100znakowe?

Nie za bardzo wiem, co chcesz mi przekazać pisząc tego posta. Może jaśniej wytłumaczyć gdzie nieprezycyjnie wyraziłem się w cytowanych przez Ciebie słowach?

@phpion.com - Porozmawiaj z wykładowcą, jeżeli uważasz, że dostałeś zbyt niską ocenę. Być może w jego ocenie zbyt mała liczba znaków na miejscowość w poważnym stopniu dyskwalifikuje bazę danych przez co otrzymałeś taką ocenę. Trudno nam oceniać sposób oceny Twojego projektu przez wykładowcę. Może porównaj swoją pracę z innymi osobami?

Ten post edytował mhs 5.06.2006, 13:16:20
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 28.09.2025 - 11:35