![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tym zapytaniem wybieram Stronę o najwyższym numerze kolejnosci:
i chciałbym żeby wynik tego zapytania+1 był wykorzystany w poniższym INSERT'cie
1) Czy da się to zrobić tylko w MySQL, jakimś jednym złaczonym zapyaniem? Jeśli tak to jak? 2) Albo może można przechować wynik SELECT'a w jakiejś zmiennej sql'owej i potem wykorzystać zmienną w INSERT ? Jeśli tak to jak? PS. Nie chodzi mi o rozwiązanie w php. EDIT: Nikt nie odpowiedział, ale szukałem rozwiązania sam i doszedłem do tego:
Tylko teraz mam pytanie: Jak zablokować tabelę Strony żeby w miedzyczasie warość maksymalnej kolejnosci nie uległa zmianie. I drugie pytanie: Od jakiej wersji MySQL działa takie przypisywanie do zmiennej? Ten post edytował pabbito 3.06.2006, 18:22:26 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No więc problem rozwiązałem w ten sposób:
Dzięki bendi za podsunięcie pomysłu. Jak ktoś ma komentarz do tego rozwiązania to proszę śmiało. Dalej nie wiem jak spowodować żeby pomiedzy tymi zapytaniami nikt nie mógł wykonać innych zapytań modyfikujących. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 04:30 |