![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 2.08.2005 Skąd: pomorskie Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy w dobrym miejscu pytam. Jeśli nie, to przepraszam.
Od zawsze używałem Windowsa (w tej chwili xp), ale męczą mnie już ciągłe awarie, błędy i potrzeba ciągłego przeinsalowywania systemu. Dostałem Linuxa Aurox i zastanawiam się nad instalacją. Komputera używam właściwie do wszystkiego (internet, pisanie w php/mysql, czasem gry, muzyka, filmy. Co mi poradzicie? Dlaczego warto lub nie warto instalować Linuxa? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 20 Dołączył: 8.12.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiersz poleceń potrzebny do wykonania tak naprawdę czego kolwiek. Problem z zainstalowaniem czego kolwiek/sterowniki, niezgodniści itp... Czyli tzw. wygoda.
Ja osobiście jestem człowiekiem który nie lubi pamiętać. System linux tak samo jak i dos+nakładki, wymaga pamiętania prze ogromnej masy poleceń, no można sobie je spisać podstawowe zapamiętać ale czemu w dobie prostych instalatorów itp. ja nadal muszę pamiętać dziesiątki stron poleceń, do tego zmierzam porównując linucha do dosa+ nakładek. No chyba, że to jest trendy znać na pamięć wszystkie możliwe komendy, polecenia ... (przypominam mi to szkołę średnią, gdzie były dzielne ugrupowania metalowców których wartość poznawało się po znajomości składów/płytografii wszystkich zespołów....). Czas jakiś temu gdy chodziło się jeszcze do podstawówki, przerobiony pan od majsterkowania na informatyka uczył nas dzielni zagadnień komend dosowych, znając je z lat wcześniejszych kiedy to Dos rządził, radziłem sobie całkiem nieźle. Ale z ojcem w domu zadawaliśmy sobie nawazjem pytanie, po co on nas uczy tych cholernych poleceń dosowych skoro ten system odszedł do lamusa i już nie trzeba pamiętać sto i pół tysiąca komend żeby cokolwiek zrobił (swoją drogą to NC, już zamykał ten etap, a czasy w podstwówce o których mówie to era 95, i chyba wynikało by z tego że nawet wchodzącego 98 ). Więc mi się Linuch poporstu wydaje Trendy czy jak to tam się teraz mówi. Edit. Precyzuje bo napisałem prawie nie na temat. 3.1, 3.11, 95 to jak X-sy w Linuchu. NIby są ale jak coś chcesz zrobić to i tak komenda (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) . ( 95 już prawie tego niemiał z tego co pamiętam to już większość można było wyklikać) Ten post edytował Wykrywacz 5.06.2006, 11:30:32 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 23:53 |