![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 2.08.2005 Skąd: pomorskie Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy w dobrym miejscu pytam. Jeśli nie, to przepraszam.
Od zawsze używałem Windowsa (w tej chwili xp), ale męczą mnie już ciągłe awarie, błędy i potrzeba ciągłego przeinsalowywania systemu. Dostałem Linuxa Aurox i zastanawiam się nad instalacją. Komputera używam właściwie do wszystkiego (internet, pisanie w php/mysql, czasem gry, muzyka, filmy. Co mi poradzicie? Dlaczego warto lub nie warto instalować Linuxa? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 20 Dołączył: 8.12.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja też jestem właśnie po instalacji susa'10.1
Zaczne od tego, czas posiadania 3h (nerwy mi puściły wybaczyłem wszystko windzie) Co mogę powiedzieć - Linuch ten jak i wszystkie poprzednie, jest super na serverek, ładne wygodne wszystko jest jak mnie niestać na 2k3 to wybiore linucha pod server. - Jako jednostke do normalnego używania... do powyższych postów Mika i Null'a dodam, że przyzwyczaiłem się że jak podpinam użądzenie to one działa, że jak instaluje winde na lapsie, to w najgorszym wypadku muszę doinstalować z cd od płyty głównej 1-2 sterowniki. Ale halo, niemam polskich liter, połowa użądzeń mi nie działa + czcionki i wyżej opisane. Dalej patrząc Gimp to nie jest narzędzie graficzne, już podstawowa rzecz że nie zapamiętuje rozmiarów kopiowanego obrazka czy czego kolwiek. Dlamnie system, który po tym jak zostanie zainstalowany, musi zostać poddany edycji jakiś konfiguracyjnych... przecież to się nie mieści w głowie. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/exclamation.gif) ! Ja już pomijam że co kolejne dystrybucje linuchów to więcej trzeba w konfigach grzebać. Mandraka instalowało się i cześć, startowo wszystko było. Obiektywnie rzecz biorąc. Linux jako darmowy server jest super i nic pozatym. Jako jednostka do normalnej pracy... no bez jaj ale grzmi o pomstę do nieba. A teraz z innej beczki: Linuch jest super sprawą nawet jako stacja robocza, pod warunkiem dobrej konfiguracji ściągnięcia wszystkim dupereli. Mając firmę zkonfigurował bym super jednostkę zrobił lustra i instalował. A czemu bo jest za free. I to tym bardziej mnie cieszy, bo jeżeli Linux nie byłby za free to byłby krótko mówiąc poporstu nic niewart. Bo za środowisko tak niedorobione nie dałbym ani złotówki. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 14:12 |