![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 22.06.2005 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na pewnej mądrej stronie ( nie pamiętam jakiej, może na java.sun.com, ale na pewno źródło było dość pewne) spotkałem się z opinią, że nie powino się umieszczać duży bloków kodu pomiędzy try catch, a jedynie krótkie fragmetny kodu i odrazu przechwytywać błędy. Ja wolę wszystkie wyjątki przechwytywać w silniku strony, a dopiero potem zajmować się ich obsługą.
Jednak na tamtej stronie było wyraźnie napisane, że jest to złą praktyką programistyczną. Jak to w końcu jest? -------------------- DzbanyIT blog programisty
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 225 Pomógł: 18 Dołączył: 30.06.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyobraź sobie że moduł napiszę Ci ktoś inny. Z kąd będziesz wiedział czy nie stworzy nowego wyjątku, i jak go obsłużyć.
Po za tym im mniejsze bloki try, tym mniej wyjątków umieścisz jednocześnie, więc mniej siedzi w pamięci (oszczędność zasobów ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 853 Pomógł: 25 Dołączył: 27.08.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyobraź sobie że moduł napiszę Ci ktoś inny. Skąd będziesz wiedział czy nie stworzy nowego wyjątku, i jak go obsłużyć. aby zbierać nieprzewidziane pierwotnie wyjątki, na samym końcu łańcucha jest :
co do samego tematu to osobiście ciągle nie widzę dlaczego jest to złą praktyką programistyczną (może jakieś linki z krwi i kości a nie suche słowa?). przechwytywanie i obsluga bledow w jednym miejscu sprzyja przejrzystosci, a po to mam takie narzedzia jak backtrace zeby dojsc do tego gdzie i dlaczego blad ten wystapil. Ten post edytował sopel 3.06.2006, 15:16:29 -------------------- "If debugging is the process of removing bugs, then programming must be the process of putting them in..."
sobstel.org |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 00:50 |