Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Autoryzacja php+MySQL, Prosty schemat autoryzacji najprostrzy z możliwych
spootnik

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, dzięki pomocy na forum skonstrułowałem juz na moim serwisie zarządzanie menu. Następnym krokiem jaki chciałbym wykonać a zabardzo nie wiem jak sie za to zabrać jest system autoryzacji. prtzeglądając forum znalazłem troche gotowych skryptów do wykorzystania z systemem logowania itd, jednak chciałbym napisać to samemu żeby to zrozumieć. do dyspozycji mam serwer z php i obsługą bazy danych mysql więc postanowiłem pokusić się o system autoryzacji na stronie. Teraz pytanie, jak je zrobić ? mam utworzoną bazę danych w php MyAdmin stworzyłem tabele ale trzeba tam mnóstwo rzeczy wpisać odnoście pół w tabeli mimo tego ze są tylko dwa pola :] baza userków to będzie tylko nazwa usera i jego hasło można to w php zrobić żeby mi taką tabele utworzyło jak powienienem zacząć tworzenie swojego systemu ? wszyscy chcą na forum w zasadzie gotowe skrypty a mi jednak chodzi o samą idee jak to ma wyglądać, jak sie zabrać za to, czyli ogólnie z czym to sie je. Po co mi gotowy skrypt którego nie będe rozumiał... chciałbym sie nauczyć... może macie jakieś kursy odnośnie problemu autoryzacji ? informacje jak utworzyć baze itd to znajde, tylko jak sie za to zabrać od czego zacząć
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
revyag

Grupa: Przyjaciele php.pl

Ostrzeżenie: (0%)
-----

@spootnik:
Przykładowa tabela 3 kolumnowa:
id | username | userpass

Pole id ustawiasz jako INT, dodatkowo wybierasz aby było auto_increment i zaznaczasz je jako podstawowy.
username to varchar, tak samo jak userpass.
Bardzo łatwo robi się to w phpmyadmin.

@adeq_PL - logowanie odseparuj od reszty panelu. Skrypt waliduje dane, jeśli są poprawne to robisz przekierowanie do panelu, jeśli nie to powrót na stronę logowania, tyle.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 15.10.2025 - 10:24