![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 31.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Do wlasnego cmsika dorobilem system autoryzacji. Wszystko jest ok, ale system ma powazna luke. Logowanie jest oparte na bazie mysql i zapisaniu identyfikatora uzytkownika do zmiennej sesyjnej. Majac kilka stron na jednym serwerze opartych na tym samym cmsie, luka w autoryzacji ujawnia sie gdy, logujac sie z tego samego komputera do jednej strony mam dostep do panelu admina we wszystkich pozostalych stronach. oto fragment kodu pliki autoryzujacego:
w kazdym pliku panelu admina jest na poczatku cos takiego:
poprzez to ze laczac sie w ten sposob ze stronami na jednym serwerze, mam ten sam numer sesji i dane z sesji sa dostepne dla wszystkich tych stron. moje pytanie dotyczy tego, jaki dodatkowy warunek dodac w tym systemie logowania, zeby tej luce zapobiec ? dzieki za wszelkie podpowiedzi |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 740 Pomógł: 15 Dołączył: 23.08.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przede wszystkim zadbaj aby pliki sesyjne nie byly przechowywane w domyslnej lokalizacji. Kazdy z twoich cmsow powiniem przechowywac pliki sesyjne w innym katalogu (session_save_path()). Moze sie myle ale to powinno rozwiazac Twoj problem
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 17:14 |