![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 2.08.2005 Skąd: pomorskie Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy w dobrym miejscu pytam. Jeśli nie, to przepraszam.
Od zawsze używałem Windowsa (w tej chwili xp), ale męczą mnie już ciągłe awarie, błędy i potrzeba ciągłego przeinsalowywania systemu. Dostałem Linuxa Aurox i zastanawiam się nad instalacją. Komputera używam właściwie do wszystkiego (internet, pisanie w php/mysql, czasem gry, muzyka, filmy. Co mi poradzicie? Dlaczego warto lub nie warto instalować Linuxa? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 20 Dołączył: 8.12.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tylko dla przeciętnego użytkownika, lepszym os będzie wodotryskowy system. Zauważcie że poza wązką grupą wyspecjalizowaną w bawieniu się w configach, reszta użytkowników, potrzebuje mieć proste instalacjie prostego użytkowanie, gdzie naciśnięcie "dalej","ok" + kliknięcie to wszystko co muszą wiedzieć. Dlatego Winda wygrywa.
Tak naprawde przy całym tym rzekomym wypasie jakie proponują dystrybucje Linuxowe, sam Linux jest przezemnie wybierany bo... bo jest darmowy. Jak bym miał forse kupił bym sobie Winde. Jak bym chciał mieć super server to dokupiłbym jeszcze Novella. Normalnie utrzymywany XP, jest moim zdaniem równie stabilny (prawie 2 lata mam już bez reinstalki), nie wiesza się itp... Jest prosty, ktoś z was wcześniej puścił pytanie czy widział wirusy na Linuchach. To ja odpowiem a i owszem ja widziałem na swoim, po zostawieniu go żonie do zabawy. A mój XP, z anty wirusem i firewallem, marki asrock zamieszczonym na płycie cd dodawanym do płyty głownej.... nadal bez wirusa, jeden problem jaki miałem to jak przez mesengera mi spam przesyłali ale wystarczyłą zdezaktywować usługę. Moim zdaniem tak naprawdę różnicą są tu pieniądze. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 15:22 |